Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » MALEZIJA: Nema ‘uvjerljivih dokaza’ da Rusija stoji iza rušenja malezijskog zrakoplova Malaysia Airlines MH17

MALEZIJA: Nema ‘uvjerljivih dokaza’ da Rusija stoji iza rušenja malezijskog zrakoplova Malaysia Airlines MH17

mh17-malezijaMeđunarodni istražni tim nije uspio predstaviti uvjerljive dokaze da je Rusija odgovorna za pad zrakoplova Malaysia Airlinesa MH17, navodi se u priopćenju malezijskog ministra

Ministar prometa Anthony Loke izjavio je za Channel NewsAsia: “Nema uvjerljivih dokaza koji ukazuju na Rusiju prema dokazima Zajedničkog istražnog tima (JIT).”

Moskva je također odbila JIT-ovu optužbu, rekavši kako je to bio pokušaj “diskreditiranja Rusije u očima međunarodne zajednice”.

Prošlog tjedna nizozemska komisija je utvrdila je da je raketa koja je pogodila putnički zrakoplov MH17 2014. godine i dovela do pada zrakoplova, zapravo raketni sustav BUK koji pripada ruskoj vojnoj jedinici stacioniranoj u zapadnoj Rusiji.

Privremena procjena JIM-a rezultirala je ponovljenim gotovo jednogodišnjim tvrdnjama aktivističke skupine Bellingcat.

Unatoč tome što je Moskva inzistirala na tome da nijedan ruski raketni sustav nikada nije prešao u Ukrajinu, Nizozemska i Australija su brzo proglasile Rusiju “odgovornom” za raspoređivanje BUK raketnog sustava.

Dok krivica nastavlja graditi zamah, niz nizozemskih stranaka, uključujući Stranku za slobodu (PVV), Nizozemska Socijalistička stranka, Forum za demokraciju i Kršćansko-demokratski apel (CDA), postavile su pitanja o tome zašto Ukrajina nije bila odgovoran za ono što se dogodilo na njezinom teritoriju.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Stef Blok izjavio je u četvrtak kako ne može “isključiti ništa” govoreći o potencijalnoj odgovornosti Kijeva za rušenje zrakoplova, ali je istaknuo kako za to nema “jake pravne osnove”.

Ruske vlasti opetovano su naglasile činjenicu da Ukrajina nije uspjela zatvoriti zračni prostor, dok Zapad i dalje krivi Moskvu.

Štoviše, Moskva je istražiteljima osigurala originalne i nepromjenjene radarske podatke koji “nisu pokazali nikakve zračne objekte koji se približavaju putničkom Boeingu sa zapadne strane”, navodi ruska vojska.

Najnoviji niz optužbi također je praktično došao “u svjetlu nadolazećih važnih međunarodnih događaja”, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, očito upućivajući na Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. koje počinje u Rusiji za samo dva tjedna.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,