Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » VELIKO UPOZORENJE EUROPI: Trump želi sve europske automobile izbaciti iz Amerike

VELIKO UPOZORENJE EUROPI: Trump želi sve europske automobile izbaciti iz Amerike

trump-mercedesTrump Njemačkoj, ‘Kupujte američke automobile’, Njemačka vlada uzvratila ‘Proizvodite bolje automobile’

Njemački proizvođači automobila mogli bi biti izbačeni iz Sjedinjenih Država jer predsjednik Donald Trump želi zaustaviti da ti auti kruže američkim autocestama, navodi njemački magazin Wirtschaftswoche

Navodi nekoliko neimenovanih europskih i američkih diplomata koji tvrde da je Trump u travnju rekao svojem francuskom kolegi Emmanuelu Macronu da će održati svoju trgovinsku politiku dovoljno dugo dok niti jedan Mercedes-Benz-ov model više ne bude vozio Petom avenijom u New Yorku.

Trumpova administracija otvorila je trgovinsku istragu o tome je li uvoz vozila oštetio američku auto industriju.

U EU, Njemačka je najveći izvoznik automobila u Sjedinjene Države. Njemački proizvođači automobila kontroliraju 90 posto američkog tržišta automobila. BMW posjeduje marke Rolls-Royce i BMW. Daimler ima Mercedes-Benz dok Volkswagen kontrolira Bentley, Bugatti, Porsche i Audi.

Podaci iz industrijskog udruženja ACEA pokazuju da je uvoz automobila iz SAD-a u EU prošle godine iznosio 6,2 milijarde eura (7,3 milijarde dolara), dok je uvoz automobila u SAD iznosio 37 milijardi eura.

U 2017. godini njemački proizvođači automobila proizveli su 804.000 automobila u američkim postrojenjima, izvozeći još 657.000 u Sjevernu Ameriku, prema udruženju VDA.

Očekuje se kako će Trump uskoro odlučiti hoće li zaustaviti oslobođenje EU od carina na uvoz čelika i aluminija u SAD. Berlin je već upozorio kako bi takav potez mogao dovesti do štetnog trgovinskog rata.

Njemačke vlasti kritizirale su istragu o uvozu vozila, što bi moglo dovesti do tarifa od 25 posto zbog iste “nacionalne sigurnosti” zbog čega je Washington u ožujku uveo carinske obveze.

Analitičari iz kompanije Evercore ISI izjavili su prošlog tjedna rekli kako će nametanje tarifa uzrokovati teret od 4,5 milijardi eura za njemačke premijum proizvođače, uništavajući tako njihovo poslovanje.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,