Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AMERIKA SE SPREMA ZA RAT U EUROPI! Bijesni građani prosvjeduju protiv američkih vojnih konvoja koji su preplavili Europu

AMERIKA SE SPREMA ZA RAT U EUROPI! Bijesni građani prosvjeduju protiv američkih vojnih konvoja koji su preplavili Europu

konvoj-amerikaTransport američkih vojnih snaga diljem Europe opisan je kao jedan od najvećih takve vrste od kraja Hladnog rata – i, prema tradiciji, već se suočio sa bijesom lokalnih stanovnika

Deseci američkih vojnih konvoja će ovaj tjedan preplaviti Europske ceste kao dio vježbe koja će poboljšati transportnu logistiku na kontinentu u slučaju rata.

Ali svi lokalni stanovnici nisu sretni zbog toga.

Predviđene za tri baltičke države i Poljsku, Rumunjsku, Bugarsku i Mađarsku, konvoji su dio brigade od 3300 američkih vojnika, koji su zajedno s 2500 komada opreme trenutno smještene u Antwerpenu u Belgiji.

Njihov dolazak u Europu dio je operacije “Atlantic Resolve”, stalnog reagiranja Washingtona na krizu Ukrajine i ujedinjenja Krima s Rusijom 2014. godine.

“Ponekad, ono što je staro je opet novo, i to ponovo dolazi ovdje” – izjavio je novinarima ranije ovog mjeseca general major Steven Shapiro, zapovjednik 21. vojnog ratišta, koji podupire američke vojne operacije u Europi. “Antwerpen i Rotterdam bili su glavna luka kada smo radili tijekom hladnog rata … Vraćamo se u Antwerpen na velika vrata”.

Vojni hardver će se kretati po Europi preko riječnih teglenica, željeznica i cesta. Dužnosnici su opisali implementaciju kao veliku vježbu koja je usmjerena na poboljšanje logističkih vještina potrebnih u slučaju izbijanja rata u Europi.

Transport američkih vojnih snaga diljem Europe opisan je kao jedan od najvećih takve vrste od kraja Hladnog rata – i, prema tradiciji, već se suočio sa bijesom lokalnih stanovnika.

Američki konvoji koji putuju kroz Njemačku na putu u Poljsku suočili su se s nezadovoljstvom lokalnih vlasti – i vlada.

“Mislim da nam dugoročno ne pomaže ako se tenkovi pomiču prema dolje i gore na obje strane granice”, izjavio je Dietmar Woidke, državni premijer pokrajne Brandenburga, početkom ove godine. Međutim, glasnogovornik vlade uzeo je neutralniji pristup vojnim pokretima u izjavi objavljenoj u ponedjeljak.

“Nismo htjeli da prođu bez ikakvog otpora” – izjavila je za DW Diana Golze, ministrica rada i socijalnih poslova za pokrajnu Brandenburg, koja je nazočila demonstraciji. “Mislimo da ovo nije dobro vrijeme za preseljenje vojnika na granicu između Poljske i Rusije … Mora postojati diplomatski put, a ne samo oštrenje mačeva.”

Lokalni stanovnik koji je prisustvovao demonstraciji s natpisom “Amis go home” rekao je njemačkom dnevniku: “Nikad nismo iskusili Ruse koji imaju zle namjere. A sada nas pokušavamo zaratiti jedne protiv drugih što nije u interesu njemačkog naroda – ni ljudi na zapadu ni na istoku. Iza toga postoji moćna elita koja nas želi zaratiti.”

Još jedan prosvjednik izjavio je za DW: “Ovdje sam da zaustavim ludilo američkih vojnika koji se šalju na rusku granicu, ali očito ovdje nikoga nije briga.”

Tijekom manevara, brojni konvoji su suočeni sa prosvjednicima u gradovima i mjestima diljem Njemačke i Češke Republike.

U to je vrijeme je češke građane podsjetila Vlada da je bacanje rajčica ili jaja na američka vozila kažnjivo do tri godine zatvora.

Jedan posebno snalažljiv češki građanin pribjegao je drugoj taktici: On je spustio hlače i pokazao ono što zaslužuje američki konvoj u prolazu.

Bivši poručnik u češkim oružanim snagama izjavio je u intervjuu ovog tjedna kako planira organizirati nove akcije javne neposlušnosti kako bi se prosvjedovalo protiv suglasnosti Praga sa američkim vojnim akcijama koje ugrožavaju europsku sigurnost.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,