Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » POVIJESNI SUDSKI PRESEDAN U HRVATSKOJ: Oslobođeni zbog uzgoja kanabisa za medicinske potrebe

POVIJESNI SUDSKI PRESEDAN U HRVATSKOJ: Oslobođeni zbog uzgoja kanabisa za medicinske potrebe

marihuana-hrvatskaBaš poput sličnih presedanskih odluka u SAD-u od kojih je najpoznatiji onaj bračnom paru Jenkins, Hrvatska je donijela revolucionarnu sudsku odluku

I ta odluka mogla bi značajno utjecati na budućnost sličnih presuda vezanih uz već uvršene indikacije kao i neke neuvrštene – poput PTSP-a, kroničnih bolova i ovdje aktualnog hepatitisa C.

Hepatitis C, HIV, zatajenje organa i invalidnost

Naime, kako javlja Glas Istre – sutkinja Općinskog suda Pula Vera Glasnović Gjoni oslobodila je od krivnje izvanbračne supružnike iz Italije koji su bili optuženi da su ilegalno uzgajali kanabis radi daljnje prodaje.

Ženu (48) s dvojnim državljanstvom teretilo se da je sa suprugom (49) Talijanom tijekom proljeća i ljeta prošle godine u rentanom stanu u Istri uzgajala kanabis, a zbog količine se pretpostavljalo da je u pitanju daljnja preprodaja.

Biljke su uzgajane pod poluprofesionalnim uvjetima – ‘indoor’ šatorom, lampom, ventilatorima i tekućinom za prihranjivanje. Kao rezultat dobili su devet biljaka između 14 i 65 centimetara. Nije specificirano kojih sorti i potencije.

Hrvatska praksa je takva da se uzgoj automatski smatra ‘neovlaštenim prometom’ pod ilegalnim uvjetima – jedini dozvoljeni način nabavke onaj je uvozom iz Kanade, i to od strane ovlaštenih kanala.

Optužena je baš poput Huanita Luksetića u medijski eksponiranom slučaju pred sud iznijela niz dokaznog materijala kroz koji je medicinskom dokumentacijom nastojala dokazati kako joj je ovakav tretman bio nužan i donosio benefite u pogledu boljeg zdravstvenog stanja.

Ona je od 1996. HIV pozitivna, a uz to nosi i hepatitis C zbog čega je desetljećima na tabletama i terapijama, te je 74%-tni invalid. Kontraindikacije donijele su joj probleme s bubrezima i jetrom uz velike bolove.

‘Ovo je beznačajno djelo’

Na suđenju je svjedočila kako je na Internetu pročitala da bi joj u svemu mogao pomoći maslac od indijske konoplje, vjerojatno iz sličnih tvrdnji kanadskog aktivista Ricka Simpsona. Tako je nabavila opremu za kućni uzgoj, a suprug joj je pomogao u realizaciji.

Konzumacija maslaca značajno joj je pomogla u tretmanu i smatra ga lijekom, a medicinska dokumentacija potvrđuje da se stanje popravljalo zbog ‘nepoznatog razloga’.

Sutkinja je iznenadila konzervativne pravosudne relikte iz bivšeg sustava svojom presudom i dodatkom kako je riječ o ‘beznačajnom djelu’.

“U prvom redu treba imati razumijevanje, pa i neku vrstu sućuti radi bolesti okrivljene i poći od nesporne okolnosti da je čovjek u takvom stanju spreman učiniti sve da bolove ukloni”, rekla je sutkinja Glasnović Gjoni.

Iako hrvatski pravosudni sustav ne funkcionira po načelu presedana, ovaj slučaj mogao bi ohrabriti brojne suce da u procesima uvaže sve olakotne okolnosti teško bolesnih ljudi kojima je kanabis jedini način da se nose s bolesti i vjerojatno će u zatvoru bez lijeka biti osuđeni na smrt.

Skandalozne izjave poput one da sutkinja ‘nije u presudu željela uključiti osjećaje’ tako polako postaju stvar prošlosti, a neki novi vjetrovi pušu iz Istre – pokrajine za koju se i očekuje da nešto liberalnijim pogledima destigmatizira uporabu konoplje u medicinske svrhe, naročito nakon legalizacije takve uporabe kroz pravilnik i struku.
 

(dnevno.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,