Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ASSAD PORUČIO AMERIKANCIMA DA ODU IZ ZEMLJE, A ONI UZVRATILI: Ostat ćemo koliko želimo, a ako nas napadnete bit ćete sravljeni sa zemljom

ASSAD PORUČIO AMERIKANCIMA DA ODU IZ ZEMLJE, A ONI UZVRATILI: Ostat ćemo koliko želimo, a ako nas napadnete bit ćete sravljeni sa zemljom

ameri-vojskaAmeričke postrojbe ne napuštaju Siriju i svaki pokušaj da ih se istjera silom bit će ispunjen oružanim odgovorom, izjavio je dužnosnik Pentagona, reagirajući na intervju Sirijskog predsjednika Bashara Assada

“Svaka zainteresirana strana u Siriji trebala bi shvatiti da će napad na američke snage ili naše koalicijske partnere biti loš potez” – izjavio je u četvrtak ravnatelj Zajedničkog stožera pukovnik Kenneth McKenzie.

Više od 2.000 američkih vojnika u Siriji ukomponirano je u antivladine Sirijske obrambene snage (SDF) na sjeveroistoku, kao i u enklavi At-Tanfa na jugu, duž jordanske granice. McKenzie je kazao kako su američke trupe i njihovi lokalni milicijski saveznici boravili u Tanfu, negirajući glasine o njihovoj predstojećem povlačenju.

Za razliku od ruske vojne misije, koju je sirijska vlada pozvala 2015. godine, prisustvo SAD-a u Siriji nije sankcionirano u skladu s međunarodnim pravom.

Uprave i Obame i Trumpa tvrdile su da je koalicija SAD-a protiv Islamske države (IS, bivši ISIS / ISIL) u Iraku i Siriji pravna pod kongresnim ovlastima za uporabu vojne sile protiv Al-Qaede koja datira iz 2001. godine.

Međutim, SAD su u jednom trenutku učinkovito bile udružene sa al-Qaedinom podružnicom u Siriji, Jabhat al-Nusrom (Al-Nusra Front), priopćio je predsjednik Assad. Nakon što je postalo jasno da je Nusra podružnica Al-Qaede umjesto “umjerenih pobunjenika”, SAD su organizirali SDF, rekao je Assad.

Nakon svake sirijske vojne pobjede ili uspješnog pomirenja, Sjedinjene Države i njezini partneri pokušali su se suprotstaviti tim pobjedama “podupirujući terorizam, dovlačeći sve više terorista u Siriju i ometajući politički proces”, kazao je Assad, optužujući SAD za produljenje sedmogodišnjeg rata.

Damask je spreman pregovarati sa SDF-om, kao i sa kurdskom milicijom i kolegama sirijcima koji vole svoju zemlju. “Svi mi ne vjerujemo Amerikancima, pa je jedina mogućnost da živimo jedni s drugima kao Sirijci” – rekao je Assad.

Dok je američki predsjednik Donald Trump objavio ideju o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, dužnosnici Pentagona i State Departmenta višestruko su izjavili kako američke trupe ne idu nigdje, a teritoriji oslobođeni od IS-a uz pomoć SDF-a neće se vratiti sirijskoj vladi osim ako Assad napusti svoj položaj.

Međutim, sirijski predsjednik vjeruje da će nadvladati Amerikance.

“Ovo je naša zemlja, to je naše pravo, naša je dužnost osloboditi ta područja, a Amerikanci bi trebali otići”, izjavio je Assad za RT. “Nekako će otići. Došli su u Irak bez pravne osnove. I pogledajte što im se dogodilo. Moraju naučiti svoju lekciju.”
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,