Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SOROS: Moj projekt Europske unije se srušio – Učinit ću sve kako bih ga zaštitio!

SOROS: Moj projekt Europske unije se srušio – Učinit ću sve kako bih ga zaštitio!

soros-euGlobalistički milijarder George Soros upozorio je kako se njegov projekt EU raspada i obećao je učiniti sve što je u njegovoj moći da ga spasi – čak i ako to znači započinjanje nove financijske krize

Veliki pad američkog dolara dovest će do još jedne “velike” financijske krize, kazao je Soros ministrima EU u utorak.

Govoreći u utorak u Parizu na sastanku kojeg je organiziralo europsko vijeće za vanjske poslove, rekao je kako se Europska unija suočava sa neposrednom egzistencijalnom prijetnjom.

“Sve što bi moglo poći po zlu, pošlo je”, rekao je, dodavši: “Više nije figurativan govor kada se kaže da je Europa u egzistencijalnoj opasnosti; to je surova stvarnost.”

Izbjeglice, teritorijalno raspadanje i politika štednje tri su glavna izazova za EU, prema Sorosu.

“Ovisnost štednje” od strane Europske unije oštetila je euro i pogoršavala europsku krizu, kazao je.

Milijunaš je dodao da “ukidanje” nuklearnog ugovora s Iranom i “uništavanje” transatlantskog saveza između EU i SAD-a “mora imati negativan učinak na europsko gospodarstvo i moglo bi uzrokovati ostale dislokacije”, uključujući devalvaciju na tržištima valutama u nastajanju. “Možda ulazimo već sada u drugu veliku financijsku krizu”.

EU se “mora pretvoriti u asocijaciju kojoj bi se zemlje poput Britanije htjele pridružiti, kako bi ojačale svoj politički slučaj” – rekao je ovaj poslovni čovjek.

To bi se moglo postići ukoliko postoji jasna diferencijacija između EU i eurozone, istaknuo je Soros, dodajući kako bi Unija trebala prepoznati da postoje određeni problemi sa eurom.

Također bi trebalo ukinuti “zastarjelo” zakonodavstvo i da se zemlje izvan eurozone ne osjećaju inferiorno.

Investitor je predložio da Marshallov plan za Afriku, kojeg financira EU, vrijedan oko 30 milijardi dolara godišnje, mogao biti lijek za neke od bolesti sa kojima se Europa suočava, dok olakšava migracijske pritiske na kontinent.

Soros je također predložio radikalnu preobrazbu EU, uključujući napuštanje klauzule koja prisiljava svoje države članice da se priključe jedinstvenoj valuti.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,