Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SAD prijeti Indiji: Morate ćete snositi posljedice ako kupite ruske raketne sustave S-400

SAD prijeti Indiji: Morate ćete snositi posljedice ako kupite ruske raketne sustave S-400

s400-indijaWashington je upozorio New Delhi da nabava ruskih naprednih vojnih sustava može ugroziti obrambenu suradnju i razmjenu tehnologije između SAD-a i Indije, kao i “interoperabilnost” između njihovih oružanih snaga

“U američkoj administraciji i kongresu u svezi S-400 postoji velika zabrinutost“, izjavio je predsjednik Odbora za oružane službe Mac Thornberry za indijski Economic Times, pozivajući New Delhi da što prije i pažljivo razmotri sve potencijalne posljedice kupnje naprednog ruskog oružja.

“Postoji zabrinutost da svaka zemlja koja stekne sustav komplicira sposobnost interoperabilnosti sa američkim snagama”.

„Akvizicija ove tehnologije će ograničiti, bojim se, stupanj s kojim se Sjedinjene Države osjećaju ugodno u dovođenju dodatne tehnologije u bilo koje države” – rekao je Thornberry u odvojenom intervjuu za NDTV.

Odluka o otkupu S-400, koju će New Delhi objaviti u listopadu, mogla bi ugroziti prodaju dronova Predator iz SAD-a, unatoč nedavno najavljenim planovima Trumpove administracije za smanjivanje prodaje oružja stranim zemljama, uključujući Indiju.

Promjene su dizajnirane kako bi omogućile američkim dobavljačima oružja da izravno prodaju oružje saveznicima, zaobilazeći državni odjel, Pentagon i Kongres.

“Ovo je jedno od područja gdje će kupovina ruskog protuzrakoplovnog sustava učiniti nešto težu nabavku te tehnologije” – kazao je za NDTV.

Indija se nada za domaću proizvodnju borbenih zrakoplova F-16 koja bi također mogla biti na kocki, djelomično zbog Zakon o sankcijama (CAATSA), koji obvezuje Trumpovu administraciju da kažnjava subjekte koji se bave značajnom trgovinom sa obrambenim sektorom Rusije.

“Indija želi više razmjene tehnologija i proizvodnje poput F-16. Pitanje je kada govorimo o tehnologiji i onda postoji S-400 … postoje neke zabrinutosti koje smo iznijeli različitim razinama vaše vlade” – rekao je kongresnik iz Teksasa Henry Cuellar za Economic Times.

Indija nije jedina zemlja koju Washington drži pod pritiskom radi kupnje ruskog raketnog sustava S-400. Američki zastupnici prijete sankcijama protiv Turske i čak traže zabranu isporuke F-35 ako Ankara nastavi sa tim sporazumom.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,