Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » TRUMP DOBIO NAREDBU OD MASONSKE ‘DUBOKE DRŽAVE’! Neozbiljno otkazan mirovni sastanak sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom

TRUMP DOBIO NAREDBU OD MASONSKE ‘DUBOKE DRŽAVE’! Neozbiljno otkazan mirovni sastanak sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom

mir-trumpU pismu koje je objavila Bijela kuća, Trump je Kimu poručio da “nažalost” otkazuje summit što se pokazalo kao jako neozbiljan potez

Američki predsjednik Donald Trump je otkazao planirani sastanak na vrhu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, unatoč tome što je Sjeverna Koreja izvršila obećanje o demontiranju svog nuklearnog postrojenja.

Govoreći o susretu s Kimom, predviđenom za 12. lipnja u Singapuru, Trump je u pismu sjevernokorejskom čelniku rekao: “Nažalost, s obzirom na strašnu ljutnju i otvoreno neprijateljstvo koje ste pokazali svojim posljednjim izjavama, mislim da nije prikladno, u ovome trenutku, održati taj dugo planirani sastanak”.

“Govorite o svojim nuklearnim kapacitetima, ali naši su toliko veliki i moćni da se molim Bogu da ih nikada nećemo morati upotrijebiti”, naveo je Trump u pismu Kimu. Trump je to nazvao “propuštenom prilikom” i dodao da se nada da će se jednog dana sastati s Kimom.

Ranije u četvrtak Sjeverna Koreja ponovno je zaprijetila kako će se povući iz planova za summit idućeg mjeseca i upozorila da je spremna za nuklearno sučeljavanje s Washingtonom ako to bude potrebno.

U izjavi koju su prenijeli sjevernokorejski mediji, zamjenik ministra vanjskih poslova Choe Son Hui nazvao je potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea “političkim neznalicom” zbog usporedbe Sjeverne Koreje, “države koja ima nuklearno oružje”, s Libijom, u kojoj je tadašnji čelnik Moamer Gadafi prekinuo s nuklearnim programom da bi ga potom ubili saveznici NATO-a.

Mala skupina novinara iz više zemalja, koje je odabrala Sjeverna Koreja, svjedočila je u četvrtak razaranju tunela na poligonu za nuklearno testiranje u Punggye-riju, što je po tumačenju Pjongjanga dokaz njihove dosljednosti u obvezi okončanja nuklearnog testiranja.

Razaranje mjesta za koje Sjeverna Koreja tvrdi da je jedino postrojenje za nuklearno testiranje s kojim raspolaže dočekano je s raširenom dobrodošlicom, uz ocjenu da je riječ o pozitivnom iako ponajviše simboličnom koraku prema smanjenju napetosti povezanih s njezinim naoružanjem.

Kim je ranije objavio da je razvoj sjevernokorejskog nuklearnog programa dovršen, a pojavila su se i nagađanja da je postrojenje o kojem je riječ zapravo ionako bilo nepotrebno.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,