Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » IZRAELSKI VELEPOSLANIK U NIZOZEMSKOJ: Parodija pobjedničke pjesme na Euroviziji je – ANTISEMITSKA! (VIDEO)

IZRAELSKI VELEPOSLANIK U NIZOZEMSKOJ: Parodija pobjedničke pjesme na Euroviziji je – ANTISEMITSKA! (VIDEO)

neta-eurovizijaČini se da se danas svaka kritika Izraela, čak i kroz humor proglašava antisemitizmom

Izraelski veleposlanik u Nizozemskoj podnio je formalnu žalbu na verziju izraelske pobjedničke pjesme na Euroviziji.

Parodija pjesme je uključivala reference na izraelsko nasilje u Gazi, za koju izraelski dužnosnici kažu da potiče antisemitizam.

Izraelski veleposlanik u Nizozemskoj Aviv Shir-On predao je prosvjedno pismo javnoj televiziji BNNVARA koja je emitirala emisiju, Ministarstvu vanjskih poslova i Središnjoj židovskoj zajednici u zemlji.

Emisija pod nazivom “Samme Wallis de Vries Show” stvorila je parodiju na pobjedničku pjesmu Eurovizije, a komičarka Martine Sandifort odglumila je pjevačicu Netu Barzilai.

Tekst ženske himne “Toy” promijenjen je u nešto politički značajniji tekst:

“Svjetski vođe jedu iz moje ruke … organiziramo zabavu, dolaziš li? Kasnije, u džamiji al-Aqsa koja će uskoro biti prazna.” Al-Aqsa džamija je jedno od najsvetijih mjesta islama, koja se nalazi u dijelu Jeruzalema za kojeg Izrael tvrdi da je njihovo vlasništvo.

Video također prikazuje snimke prosvjednika i ranjenih Palestinaca, kao i referencu na američko veleposlanstvo koje se otvorilo na 70. obljetnicu Izraela, u kojoj komičarka Sandifort pjeva, “Palestinci nisu pozvani na njezinu zabavu.”

Umjesto riječi “Ja nisam tvoja igračka”, komična verzija je zamijenila sa “Pogledaj kako lijepo izgledaju ove lansirane rakete”. Na dan otvaranja veleposlanstva 14. svibnja, na granici su ubijena gotovo 60 palestinskih prosvjednika.

U pismu je izraelski veleposlanik rekao da dok su sloboda govora, tiska i satira važni za Izrael, ali da je show otišao „predaleko”.

Izraelci se „ne raduju kada se Palestinci ubijaju”, rečeno je u pismu. „Kad ljudi stradaju,​i nije važno na kojoj strani, ne smijemo se. Ne biste ni vi!”

Pogledajte video parodiju na pobjedničku pjesmu Eurovizije:
 

 
U pismu se još navodi da je “pogrešno i sramotno” prikazivati “tužne i depresivne” videozapise u pozadini.

“To nije bio samo napad na Izrael, već je, nažalost, sadržavao neke antisemitske naznake poput ismijavanja košer hrane ili spominjanje novca koji se odnosi na novac na staro anti-židovski način” – istaknuo je veleposlanik.

Javna televizija BNNVARA koja je emiritala ovaj video je objavila izjavu kojom je obranila emisiju i rekavši kako to nije “napad protiv židovske zajednice”.

Objasnili su da je programski smisao showa da raspravlja o tjednim događajima na satiričan način i rekli: “prošlotjedna pobjednička pjesma Izraela dogodila se podudararno sa sukobom u pojasu Gaze. Parodija dovodi u pitanje izraelsku politiku i ne optužuje židovsku zajednicu.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,