Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ŠVEDSKE NOVINE UPOZORAVAJU: Invazija na Rusiju bi bila ‘vojna noćna mora’

ŠVEDSKE NOVINE UPOZORAVAJU: Invazija na Rusiju bi bila ‘vojna noćna mora’

rusija-vojniciUlazak u Rusiju postala bi “vojna noćna mora” za svaku vojsku, prema listi najtežih zemalja na koje bi mogli provesti invaziju, piše švedski list Svenska Dagbladet

Vojna moć, veličina teritorija i težina terena jedan su od ključnih čimbenika koji određuju obrambenu sposobnost zemlje, napisao je Svd.se.

Prema tim kriterijima, švedski novinari su istaknuli da “tko god smatra ideju da napadne Rusiju, mora biti spreman na sve vrste terena”.

Neprijatelj bi se suočio s pustim planinama, nepremostivim močvarnima, smrznutim tundrama, burnim rijekama i tamnim šumama Rusije, rekli su, dodavši kako vruća ljeta i vrlo hladne zime također predstavljaju izazov.

“A onda imamo i Ruse koji su tisućama godina sudjelovali u velikim ratovima i gerilskim ratovima, i stekli puno iskustva” – rečeno je u članku.

Zaključci lista Svenska Dagbladeta podupire ruska povijest, budući da zemlja nikada nije bila osvojjena od stvaranja centralizirane države u Rusiji početkom 15. stoljeća.

Rusi su zaustavili sve pokušaje napada na svoju zemlju, porazivši među ostalima vojske francuskog cara Napoleona 1812. godine i nacističkog diktatora Adolfa Hitlera 1941.-45., koji su se u to vrijeme smatrali nezaustavljivima.

Švicarska i Novi Zeland također visoko na listi neosvojivih zemalja ovog lista. Unatoč tome što ima prilično malu vojsku od samo 150.000 vojnika, švicarska država i dalje ostaje tvrdi orah za razbijanje zbog toga što ju okružuju Alpe.

Švicarska puno obrambenih objekata, kao i mostova i cesta, koji bi mogli biti dignuti u zrak kako bi spriječili napadače i agresore, piše članak.

Osvajanje Novog Zelanda bilo bi problematično s logističkog stajališta, rekli su autori. Otočna država nalazi se na više od 2000 km od najbližeg velikog kopna, Australije, a opskrba vojnika s oružjem i opremom bi bila “gotovo nemoguća”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,