Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » NOVI POKRET U SVIJETU: KOJE ZEMLJE ODBACUJU DOLAR I ZAŠTO?

NOVI POKRET U SVIJETU: KOJE ZEMLJE ODBACUJU DOLAR I ZAŠTO?

dolar-goriEuropska unija razmatra prebacivanje trgovine sa američkog dolara na euro nakon što je Washington prijetio europskim tvrtkama koje rade u Iranu, navodi se u izvješćima

Mjera može pomoći da Europska unija zadrži jedno od najvećih svjetskih tržišta koje je otvoreno za trgovinu nakon što je u lipnju 2015. potpisan povijesni nuklearni sporazum između Irana i zemalja članica grupa P5 + 1 (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD, plus Njemačka).

Ideja o uklanjanju uloge “zelenih listića” u međunarodnim ugovorima nije nova. Osim EU, mnogi narodi razmišljaju o toj ideji. RT je razgovarao s analitičarima koliko je realno da zemlje napuste dolar.

U svjetlu nedavnih događaja Iran je najnaprednija nacija koja je odbacila dolar i trenutno prilagodila trgovinu bez američke valute, priopćio je Alexandre Kateb, predsjednik Competence Finance SAS.

“Kada je Iran ranije bio pod sankcijama od 2012. do 2015., uspostavio je nove mehanizme za zaobilaženje američkih financijskih institucija, poput barter razmjene i zamjene dolara s drugim valutama, kao što je renminbi u bilateralnoj trgovini s Kinom ili eura u trgovini s europskim zemljama” – rekao je stručnjak.

Istodobno, nedavni kineski korak ka trgovini naftom u juanu smatra se početnim korakom za izazivanje dominacije dolara, izjavio je za RT Stephen Innes, šef FX trgovanja u Aziji, naglasivši kako će se broj bilateralnih trgovinskih sporazuma potpisanih među zemljama Azije i Pacifika, se podmiriti u juanima.

“Kontinentalne zemlje postavljaju temelje za inicijativu “Belt and Road”, a Kina čak i sama puno pomaže nudeći zamjenske objekte lokalnim zemljama za primjenu juana” – dodao je.

Stručnjaci su jednoglasni u smislu da bi- i multilateralni paktovi između različitih država mogu postati glavni pokretači na putu ka smanjenju ovisnosti o američkoj valuti u međunarodnoj trgovini.

“To bi ovisilo o utjecaju na razmještaj EU, Velike Britanije, Rusije i Kine. Vjerojatni scenarij je diverzifikacija – bilateralni aranžmani između trgovinskih partnera ili regionalnih dogovora bi zamjenili multilateralne aranžmane koji podržavaju dolarsku dominaciju” – kazala je Ramaa Vasudevan i izvanredna profesorica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Colorado State.

Istodobno, analitičari priznaju kako se riješiti “zelene pošasti” nije lagan zadatak. Američkom dolaru je trebalo gotovo stotinu godina da bi istisnuo britansku funtu koja je tijekom 19. stoljeća i prve polovice 20. stoljeća uživala prednost kao globalna pričuvna valuta.

“Stare navike teško je razbiti jer većina globalnih fondova još uvijek radi na američkim burzama poput Nymexa ili ICE”, rekao je Innes.

“Američki dolar i dalje je, iz mnogih razloga, u međunarodnoj trgovini i rezervna valuta po izboru”, kaže Kateb. “Cijeli međunarodni financijski sustav trenutačno je strukturiran diljem Sjedinjenih Država i oko središnje uloge dolara”.

Međutim, stručnjak je primijetio da će se međunarodni sustav dramatično promijeniti. Brzi razvoj tehnologije kriptovaluta uz ukorjenjivanje virtualnih valuta navodno je postavljen da dovede do promjene procesa.

“Naposljetku, razvoj globalnih financija bit će vrlo povezan s evolucijom globalne ravnoteže moći”, izjavio je ekonomist. “To se neće dogoditi preko noći, to će potrajati kroz mnogo više kriznih situacija i ravnoteže. Nitko zapravo ne zna kako će izgledati novi sustav.”

Stručnjaci su se složili kako bi za izbacivanje “zelenih dolara” sa dominantnog položaja u međunarodnom monetarnom sustavu trebalo puno više truda nego da ga se zamijeni sa eurima ili drugim domaćim valutama.

“Dominantna vladavina dolara ne ovisi samo o njegovoj upotrebi u međunarodnoj trgovini, već o ulozi dolara u kretanja međunarodnog financijskog sustava – činjenicu da je oko 88 posto prosječnog dnevnog prometa deviznih instrumenata u dolarima, nasuprot udjelu eura koji je samo oko 31 posto” – rekao je Vasudevan.

Istraživač je istaknuo kako je nedavni impuls za uklanjanje američke valute simptom šireg nezadovoljstva s pravilima dolarskog sustava, ali nije lijek za dolarski problem.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,