Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE: Većina vode u bocama sadrži onečišćenje MIKROPLASTIČNIM ČESTICAMA. Evo koju vodu bi trebali izbjegavati…

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE: Većina vode u bocama sadrži onečišćenje MIKROPLASTIČNIM ČESTICAMA. Evo koju vodu bi trebali izbjegavati…

boca-vodeStručnjaci kažu da morate dnevno unijeti oko 2 litre tekućine da budete zdravi i hidratirani, ali jedan neočekivani sastojak koji se nalazi u flaširanoj vodi može zapravo raditi protiv vašeg zdravlja, čak i dok pokušavate poboljšati svoje zdravlje

To je mikroplastika.

Nedavna istraživanja boca vode na tržištu pronašla su plastičnu kontaminaciju u 30 od 50 boca koje su testirane, a nalazila se čak i u onoj vodi koja se prodaje u staklenim bocama. Neke od pronađenih plastičnih materijala sadrže viskozna vlakna i polietilen.

U sličnoj studiji istraživači Sveučilišta u New Yorku testirali su 259 boca najpopularnijih svjetskih brandova koji prodaju vodu, uključujući Evian, San Pellegrino, Dasani, Nestle Pure Life i Aquafinu.

Voda koju su testirali imala je prosječno 325 komada mikroplastike po litri, s više od 10 komada veličine preko 100 mikrona. Sveukupno, 93 posto testiranih boca sadržavalo je neku vrstu mikroplastičnog materijala, uključujući polistiren, najlon, PET i polipropilen.

U toj je studiji najzagađeniji brend je bio Nestle Pure Life. Otkriveno je da je uzorak ove vode sadržavao 10.390 čestica po litri. Najmanji kontaminirani brand, međutim, nije bio baš savršen je San Pellegrino koji je imao 74 čestice po litri.

Kako mikroplastika šteti vašem zdravlju?

Ovi komadi plastike su toliko mali da ih ne možete vidjeti bez povećala. Istraživači su koristili boju koja se veže na plastičnu masu i infracrvenu svjetlost kako bi čestice bile vidljive pod mikroskopom. Ali samo zato ih ne možete vidjeti, to ne znači da vam ne mogu naškoditi – zapravo suprotno.

Neke čestice mogu se ugraditi u zidove vaših crijeva, dok druge mogu biti u crijevnom tkivu, odakle mogu proći kroz vaš limfni sustav.

Manje čestice – one veličine od oko 20 mikrona – ulaze u krvotok prije nego se smjeste u jetru i bubrege. Čestice koje su veličine 110 mikrona mogu ući u jetrenu venu, koja je odgovorna za transport krvi iz vaših crijeva, gušterače i žučnog mjehura u jetru.

Mikroplastika nastaje raspadom plastičnog otpada koji se nalazi u oceanu i odlagalištima, iako se u neke proizvode namjerno stavlja mikroplastika poput proizvoda za njegu kože. Nije sasvim jasno kako plastične čestice ulaze u flaširanu vodu, ali stručnjaci teoretiziraju da one dolaze iz izvora vode, zraka, procesa proizvodnje i punjenja, ili čak i od plastičnih struganja prilikom otvaranju boce.

Plastika ima vijek trajanja stotine godina dok se ne razgradi, i nikada se u potpunosti ne razgrađuje. Složenost problema je njezina tendencija da se ponaša kao spužva, apsorbira i oslobađa kemikalije koje mogu naštetiti ljudima i životinjama.

Koju vodu piti

Trenutno, nema dopuštenih ograničenja za mikroplastiku u bocama vode u SAD-u, Kanadi i Europi.

Svjetska zdravstvena organizacija je kao odgovor na ove studije pokrenula pregled rizika od plastike u pitkoj vodi.

Grupa planira proučiti kratkoročne i dugoročne rizike vode za konzumaciju na ljudsko zdravlja koja sadrži mikroplastiku i odrediti koje se razine mogu smatrati opasnim.

Već sada 150 milijuna tona pluta i zagađuje svjetske oceane. Stručnjaci kažu da će u sljedećih 30 godina naši oceani sadržavati više plastike nego ribe. Plastika već premašuje plankton u nekim područjima za 6 puta.

Ako ste zabrinuti zbog plastike u vodi – i trebali biste biti – razmislite o prekidanju konzumacije vode u bocama i uložite u renomirani sustav filtriranja vode za vaš dom.

Možete staviti vodu u vlastite boce od sigurnijih materijala za piće. Također je dobra ideja da smanjite svoju upotrebu plastike u cjelini, bilo da to znači izbacivanje iz uporabe slamčica, vrećica za ponovnu upotrebu i ostale palastične predmete vezane uz prehranu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,