Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ERDOGAN: Izraelci rade Palestincima što su nacisti učinili Židovima tijekom Drugog svjetskog rata

ERDOGAN: Izraelci rade Palestincima što su nacisti učinili Židovima tijekom Drugog svjetskog rata

vojska-izraelIzraelske akcije u Gazi slične su onima koje su počinjene protiv židovskog naroda tijekom nacističkog progona, izjavio je turski čelnik Recep Tayyip Erdogan

Nekoliko dana ranije nazvao je Izrael “terorističkom” i “aparthejdskom” državom.

“Nema razlike između zlodjela koja su nad Židovima u Europi proveli nacisti prije 75 godina i brutalnosti kojoj su naša braća u Gazi podvrgnuta” – izjavio je u petak turski predsjednik Erdogan, kako navodi AFP.

“Djeca koja su podvrgnuta svakojakom mučenju u koncentracijskim logorima tijekom Drugog svjetskog rata sada napadaju Palestince metodama koje bi posramili naciste” – ponovio je Erdogan.

Turski čelnik je govorio u Istanbulu gdje su se okupili predsjednici, premijeri i drugi dostojanstvenici iz više od 40 muslimanskih država na hitnom sastanku Organizacije islamske suradnje (OIC).

Skup je pokazao podršku Palestincima i osudio otvaranje američkog veleposlanstva u Jeruzalemu. OIC je također obećao stvaranje “međunarodne mirovne snage” za zaštitu Palestinaca.

Dugogodišnji kritičar Izraela, Erdogan je nedavno ušao u bilateralni rat sa Benjamin Netanyahuom, optuživši ga da je “terorist” i vodi “državu apartheida”. Izraelska premijer nije ostao dužan, prozivajući Erdogana “mesarom”, s obzirom na vojnu operaciju Turske “Maslinova grančica” u sirijskoj kurdskoj enklavi Afrin.

Svađa između Turske i Izraela eskalirala je nakon obnovljenog nasilja u Gazi, gdje su protekli tjedan izbili masivni prosvjedi. Najmanje 60 prosvjednika je poginulo, a preko 2.700 je ozlijeđeno izraelskim metcima, prema palestinskom Ministarstvu zdravstva.

Reagirajući na esklalaciju nasilja, Ankara je pozvala Izrael na odgovornost podnošenjem tužbe Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu.

“Izrael bi trebao biti odveden na Međunarodni kazneni sud za ubojstvo Palestinaca. Kako treće strane to ne mogu učiniti, Palestina treba ovo pokrenuti” – izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na državnoj televiziji TRT Haber.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,