Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » SVIJET BEZ PČELA? Znanstvenici se okreću tehnologiji, jer pad broja pčelinje populacije ugrožava globalnu sigurnost hrane

SVIJET BEZ PČELA? Znanstvenici se okreću tehnologiji, jer pad broja pčelinje populacije ugrožava globalnu sigurnost hrane

pcele-hranaO razornim posljedicama opadajuće brojnosti pčela se razgovaralo na prvom ‘Svjetskom danu pčela’ 20. svibnja

Oko 80 posto usjeva oprašuju insekti. Postoji li alternativa kako bi se osigurala budućnost naše hrane.

Prema Greenpeaceu, oko 40 posto komercijalnih pčela za uzgoj je nestalo diljem SAD-a od 2006. godine. Pad je pripisan Poremećaju kolapsa kolonija (CCD), fenomen koji se pojavljuje kada većina pčelinjih radilica kolonije odjednom nestane.

Uzrok je nepoznat, iako neki stručnjaci nude razna objašnjenja u rasponu od infekcija, povećane urbanizacije, gubitka staništa i rasprostranjenog korištenja pesticida.

Bez obzira na razlog, oprašivanje insekata izravno doprinosi proizvodnji ogromnog dijela svjetske opskrbe hranom, pa bi dramatičan pad populacije pčela trebao biti upozorenje: ili ćemo doći do korijena problema ili razviti tehnološku alternativu sposobnu za obavljanje iste funkcije.

Ali je li tehnološko rješenje čak i održivo?

Istraživanje robotskih zamjena za pčele je predvodio Eijiro Miyako na japanskom Nacionalnom institutu za naprednu industrijsku znanost i tehnologiju. Ručno upravljani dron, uređaj širok oko četiri centimetra i prekriven konjskom kosom tretiranom gelom je dizajniran za skupljanje peludi.

Miyako se nada da će tim jednog dana razviti dronove koji će imati umjetnu inteligenciju kako bi samostalno identificirali cvijeće i usmjeravali njihov let između njih. Dronovi su se već pokazali sposobnim unakrsno oprašivati japanske ljiljane bez oštećenja krhkih latica ili stabljika.


“Nadamo se da će to pomoći u borbi protiv problema pada populacije pčela”, rekao je Miyako za časopis New Scientist. “Važno je da se pčele i dronovi koriste zajedno.”

U ožujku je američki maloprodajni div Walmart podnio patent za robotske pčele za koje se nada da će moći oploditi nasade poput njihovih prirodnih kolega. Iako su planovi tvrtke za patent robotskog roja nejasni, neki stručnjaci vjeruju da se maloprodajni gigant širi na poljoprivredno tržište.

A ako robo pčele ne uspiju?

Druga mogućnost ublažavanja prijetnje pomora pčela je metoda poznata kao peludna prašina, u kojoj se polen raspršuje po poljima iz zrakoplova. Prema studiji MIT-a, prašina peludi djelotvorna je za neke usjeve, ali donosi niže prinose od plodova nego prirodno oprašivanje.

Postoji također mogućnost i ručnog oprašivanja od biljke do biljke sa kistom umočenim u pelud. U gradu Hanyuanu, planinskom dijelu kineske jugozapadne pokrajine Sichuan, kruške su uzgajane primjenom tehnika ručnog oprašivanja od ranih osamdesetih godina. Tradicija je počela nakon što su lokalni pčelari odbili unajmiti svoje pčele za prirodnu oprašivanje nakon što su saznali da se insekticidi koriste za ubijanje grinja na stablima.

Pa što da radimo – da umremo od gladi?

Čak su i izumitelji robotskih pčela skeptični oko toga da li roboti mogu doista doista djelovati kao prave pčele.

Najlakše je općenito spasiti pčele. Prema organizaciji New York Bee Sanctuary, najbolji način da to učinite je izbaciti sve pesticide, fungicide i herbicide iz vašeg vrta.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,