Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » SVIJET BEZ PÄŒELA? Znanstvenici se okreću tehnologiji, jer pad broja pÄelinje populacije ugrožava globalnu sigurnost hrane

SVIJET BEZ PÄŒELA? Znanstvenici se okreću tehnologiji, jer pad broja pÄelinje populacije ugrožava globalnu sigurnost hrane

pcele-hranaO razornim posljedicama opadajuće brojnosti pÄela se razgovaralo na prvom ‘Svjetskom danu pÄela’ 20. svibnja

Oko 80 posto usjeva oprašuju insekti. Postoji li alternativa kako bi se osigurala budućnost naše hrane.

Prema Greenpeaceu, oko 40 posto komercijalnih pÄela za uzgoj je nestalo diljem SAD-a od 2006. godine. Pad je pripisan Poremećaju kolapsa kolonija (CCD), fenomen koji se pojavljuje kada većina pÄelinjih radilica kolonije odjednom nestane.

Uzrok je nepoznat, iako neki struÄnjaci nude razna objaÅ¡njenja u rasponu od infekcija, povećane urbanizacije, gubitka staniÅ¡ta i rasprostranjenog koriÅ¡tenja pesticida.

Bez obzira na razlog, opraÅ¡ivanje insekata izravno doprinosi proizvodnji ogromnog dijela svjetske opskrbe hranom, pa bi dramatiÄan pad populacije pÄela trebao biti upozorenje: ili ćemo doći do korijena problema ili razviti tehnoloÅ¡ku alternativu sposobnu za obavljanje iste funkcije.

Ali je li tehnoloÅ¡ko rjeÅ¡enje Äak i održivo?

Istraživanje robotskih zamjena za pÄele je predvodio Eijiro Miyako na japanskom Nacionalnom institutu za naprednu industrijsku znanost i tehnologiju. RuÄno upravljani dron, ureÄ‘aj Å¡irok oko Äetiri centimetra i prekriven konjskom kosom tretiranom gelom je dizajniran za skupljanje peludi.

Miyako se nada da će tim jednog dana razviti dronove koji će imati umjetnu inteligenciju kako bi samostalno identificirali cvijeće i usmjeravali njihov let između njih. Dronovi su se već pokazali sposobnim unakrsno oprašivati japanske ljiljane bez oštećenja krhkih latica ili stabljika.

“Nadamo se da će to pomoći u borbi protiv problema pada populacije pÄela”, rekao je Miyako za Äasopis New Scientist. “Važno je da se pÄele i dronovi koriste zajedno.”

U ožujku je ameriÄki maloprodajni div Walmart podnio patent za robotske pÄele za koje se nada da će moći oploditi nasade poput njihovih prirodnih kolega. Iako su planovi tvrtke za patent robotskog roja nejasni, neki struÄnjaci vjeruju da se maloprodajni gigant Å¡iri na poljoprivredno tržiÅ¡te.

A ako robo pÄele ne uspiju?

Druga mogućnost ublažavanja prijetnje pomora pÄela je metoda poznata kao peludna praÅ¡ina, u kojoj se polen rasprÅ¡uje po poljima iz zrakoplova. Prema studiji MIT-a, praÅ¡ina peludi djelotvorna je za neke usjeve, ali donosi niže prinose od plodova nego prirodno opraÅ¡ivanje.

Postoji takoÄ‘er mogućnost i ruÄnog opraÅ¡ivanja od biljke do biljke sa kistom umoÄenim u pelud. U gradu Hanyuanu, planinskom dijelu kineske jugozapadne pokrajine Sichuan, kruÅ¡ke su uzgajane primjenom tehnika ruÄnog opraÅ¡ivanja od ranih osamdesetih godina. Tradicija je poÄela nakon Å¡to su lokalni pÄelari odbili unajmiti svoje pÄele za prirodnu opraÅ¡ivanje nakon Å¡to su saznali da se insekticidi koriste za ubijanje grinja na stablima.

Pa Å¡to da radimo – da umremo od gladi?

ÄŒak su i izumitelji robotskih pÄela skeptiÄni oko toga da li roboti mogu doista doista djelovati kao prave pÄele.

NajlakÅ¡e je općenito spasiti pÄele. Prema organizaciji New York Bee Sanctuary, najbolji naÄin da to uÄinite je izbaciti sve pesticide, fungicide i herbicide iz vaÅ¡eg vrta.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,