Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Izrael blokirao Tursku u transportu ranjenih Palestinaca iz Gaze – mainstream mediji ŠUTE!

Izrael blokirao Tursku u transportu ranjenih Palestinaca iz Gaze – mainstream mediji ŠUTE!

gaza-ranjenikTurski pokušaj evakuacije ranjenih Palestinaca iz Gaze radi liječenja je blokirao Izrael, priopćila je vlada u Ankari

Izrael blokira Tursku da “stane uz svoju potlačenu braću”, izjavio je zamjenik premijera Turske Recep Akdag, kako je navela Agencija Anadolu.

Turska je zatražila da pošalje zrakoplov u zračnu luku Ben Gurion u Tel Avivu, no zahtjev je odbijen zbog političkih i sigurnosnih pitanja, prema Izraelskom kanalu 10.

“Primili smo zahtjev od međunarodnih zdravstvenih vlasti da odobre turski let kako bi evakuirali one koji su liječeni u Gazi za prijevoz u Tursku” – izjavio je zamjenik ministra zdravstva Yaakov Litzman za kanal 10.

“Nakon razgovora sa sigurnosnim agencijama i izraelskim stručnjacima odlučili smo dopustiti liječenje u Izraelu i/ili slanje medicinskih pomagala u Gazu. Ali nismo dopustili pomaganje Turske.”

Napadi su eskalirali između ove dvije države od kada je Turska protjerala Izraelskog veleposlanika iz Ankare i povukla veleposlanika iz Tel Aviva, kao odgovor na Izraelsko ubojstvo najmanje 60 Palestinaca na “Maršu velikog povratka” u Gazi u ponedjeljak. Više od 100 ljudi ubijeno je tijekom šest tjedana prosvjeda.

Granični prijelaz Rafah otvoren je šest dana ovog tjedna kako bi omogućio ranjenim Palestincima u Gazi da se liječe u Egiptu. Ministar zdravstva Ahmed Emad Eddine izjavio je kako je bio “upućen od strane političkog vodstva” kako bi se omogućilo da se Palestinci liječe u egipatskim bolnicama, priopćeno je danas iz Egipta.

Prošlog mjeseca, Izrael je odbio zahtjev za prijevoz dvaju ranjenih Palestinaca iz Gaze na Zapadnu obalu jer su sudjelovali u demonstracijama.

Visoki sud je presudio da Izrael mora dopustiti pacijentima da dobiju tretman, ali u toj fazi su se trebale provesti i amputacije.

Situacija u Gazi je devastirajuća i kriza je daleko od prošlosti” – rekao je UN-ov humanitarni koordinator Jamie McGoldrick.

“Medicinski timovi u Gazi pokazali su herojske napore, neumorno radili, a često pod osobnim rizikom, kako bi spasili živote. Ali zalihe lijekova i potrepština su iscrpljene, s malo resursa za njihovo nadopunjavanje. Naša sposobnost da dođemo do pogođenih obitelji, uključujući djecu, i pružimo pomoć je izuzetno ograničena zbog nedostataka financiranja.”

Prije protesta u ponedjeljak, Liječnici bez granica (MSF) u Gazi izjavili su kako su nihovi medicinski objekti “potpuno preplavljeni i uskoro neće moći upravljati dodatnim ranjenicima” i upozorili da je zdravstveni sustav “na rubu kolapsa”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,