Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AMERIČKI ‘SVJETSKI POREDAK’ JE UGROŽEN, I TRAŽI SE ODMAZDA: Kina je sada ‘izuzetna prijetnja američkoj sigurnosti i vrijednosti’

AMERIČKI ‘SVJETSKI POREDAK’ JE UGROŽEN, I TRAŽI SE ODMAZDA: Kina je sada ‘izuzetna prijetnja američkoj sigurnosti i vrijednosti’

kineski-nosacAmeričke obavještajne agencije “su bile slijepe” dugo vremena kada se radilo o Kini i pogrešno procijenile aktivnosti Pekinga

Nakon što su se gorko podijelile stranačke linije u svezi glede ruskog utjecaja i “uplitanja” u američke izbore, Stalni odbor Predstavničkog doma za obavještajne poslove SAD-a složno je priznao da postoji još jedna “prijetnja” koju SAD predstavlja kao silu koja se uzdiže, a to je – Kina.

“Kina je postala ohrabrena i sada može biti prvenstveno prijetnja američkoj sigurnosti, našem gospodarstvu i našim vrijednostima”, izjavio je u četvrtak na raspravi predsjedatelj Odbora Devin Nunes, te su nedavno američki i kineski diplomati započeli drugi krug pregovora za sprečavanje trgovinskog rata.

“Moramo uzeti u obzir da je vojni izazov sada dio veće nacionalne strategije od strane Kine koja projicira svoju vlast i osigurava svoje nacionalne interese svim potrebnim sredstvima” – rekao je Schiff, dodajući kako je to uključivalo prodaju “potencijalno kompromitirane” telekomunikacijske opreme kompanija poput ZTE i Huawei.

Nunes planira održati niz predavanja o Kini u narednim tjednima, i usredotočiti se na različite prijetnje SAD-u, poput “agresivnih teritorijalnih tvrdnji, nepoštenih trgovinskih politika, špijunaže i kibernetičkih napada” – izjavio je za Washington Free Beacon u srijedu.

Bivši direktor za obavještajnu djelatnost američke pacifičke flote, umirovljeni kapetan američke mornarice Jim Fanell bio je jedan od svjedoka u raspravi u četvrtak, zajedno s kineskim stručnjacima iz Vijeća za vanjske poslove, American Enterprise Institute i Međunarodnog centra za procjenu i strategiju.

Američke obavještajne agencije “su bile slijepe” dugo vremena kada se radilo o Kini i pogrešno procijenile aktivnosti Pekinga, rekao je neimenovani povjerenik za suradnju Free Beaconu.

Kao primjer, pomoćnik je naveo kinesku ekspanziju pomorskih sposobnosti koje bi SAD smatrale ograničenim na regionalne sukobe, ali sve više izgledaju kao globalne u opsegu.

“Naš fokus na prvom saslušanju je sagledati vojni napredak, kvantitativan i kvalitativan, i kako se povezuje sa širim strategijama Kine za projekciju snage i utjecaja” – dodao je.

Nunes je bio usredotočen posebno na kinesku vojnu bazu u Džibutiju, nedavno izgrađene pored velike američke baze u istočnoj Africi. Tvrdio je da Kina želi uložiti u luke i infrastrukturu širom svijeta, ne samo za vojne svrhe, već kao mehanizam koji vrši utjecaj i kontrolu nad vladama domaćina.

Ovu je procjenu poslao urednik Washingtonskog Free Bacona, Bill Gertz, koji je 2000. godine napisao knjigu pod naslovom “Kineska prijetnja “. Kineski cilj je izazvati Sjedinjene Države i prisiliti regionalne država na usvajanje kineske vizije za novi globalni poredak pod autoritarnom i antidemokratskom silom” – napisao je Gertz.

Međutim, nije jasno koliko to točno odražava vojnu i gospodarsku ekspanziju Kine i koliko je analitičareva projekcija ponašanja i motivacije Sjedinjenih Država prema Pekingu.

Američki predsjednik Donald Trump se zalaže za zaustavljanje “strašnih” trgovinskih odnosa s Kinom, optužujući Peking kako neproporcionalno koristi globalizaciju i sporazume o slobodnoj trgovini.

Već dugi niz godina SAD kupuje robu iz Kine, a prodaje uglavnom financijske instrumenate i poljoprivredne proizvoda, što je dovelo do trgovinske neravnoteže koja je dosegnula preko 350 milijardi dolara 2017. godine.

Trump je nametnuo carine na kineski uvoz od 60 milijardi dolara, dok je Peking obećao da će se osvetiti zabranom uvoza soje i drugih proizvoda. Sadašnji pregovori o trgovini ciljaju na rješavanje problema prije nego što se pretvore u punopravni trgovinski rat.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,