Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AMERI─îKI ‘SVJETSKI POREDAK’ JE UGRO┼ŻEN, I TRA┼ŻI SE ODMAZDA: Kina je sada ‘izuzetna prijetnja ameri─Źkoj sigurnosti i vrijednosti’

AMERI─îKI ‘SVJETSKI POREDAK’ JE UGRO┼ŻEN, I TRA┼ŻI SE ODMAZDA: Kina je sada ‘izuzetna prijetnja ameri─Źkoj sigurnosti i vrijednosti’

kineski-nosacAmeri─Źke obavje┼ítajne agencije “su bile slijepe” dugo vremena kada se radilo o Kini i pogre┼íno procijenile aktivnosti Pekinga

Nakon ┼íto su se gorko podijelile strana─Źke linije u svezi glede ruskog utjecaja i “uplitanja” u ameri─Źke izbore, Stalni odbor Predstavni─Źkog doma za obavje┼ítajne poslove SAD-a slo┼żno je priznao da postoji jo┼í jedna “prijetnja” koju SAD predstavlja kao silu koja se uzdi┼że, a to je – Kina.

“Kina je postala ohrabrena i sada mo┼że biti prvenstveno prijetnja ameri─Źkoj sigurnosti, na┼íem gospodarstvu i na┼íim vrijednostima”, izjavio je u ─Źetvrtak na raspravi predsjedatelj Odbora Devin Nunes, te su nedavno ameri─Źki i kineski diplomati zapo─Źeli drugi krug pregovora za spre─Źavanje trgovinskog rata.

“Moramo uzeti u obzir da je vojni izazov sada dio ve─çe nacionalne strategije od strane Kine koja projicira svoju vlast i osigurava svoje nacionalne interese svim potrebnim sredstvima” – rekao je Schiff, dodaju─çi kako je to uklju─Źivalo prodaju “potencijalno kompromitirane” telekomunikacijske opreme kompanija poput ZTE i Huawei.

Nunes planira odr┼żati niz predavanja o Kini u narednim tjednima, i usredoto─Źiti se na razli─Źite prijetnje SAD-u, poput “agresivnih teritorijalnih tvrdnji, nepo┼ítenih trgovinskih politika, ┼ípijuna┼że i kiberneti─Źkih napada” – izjavio je za Washington Free Beacon u srijedu.

Biv┼íi direktor za obavje┼ítajnu djelatnost ameri─Źke pacifi─Źke flote, umirovljeni kapetan ameri─Źke mornarice Jim Fanell bio je jedan od svjedoka u raspravi u ─Źetvrtak, zajedno s kineskim stru─Źnjacima iz Vije─ça za vanjske poslove, American Enterprise Institute i Me─Ĺunarodnog centra za procjenu i strategiju.

Ameri─Źke obavje┼ítajne agencije “su bile slijepe” dugo vremena kada se radilo o Kini i pogre┼íno procijenile aktivnosti Pekinga, rekao je neimenovani povjerenik za suradnju Free Beaconu.


Kao primjer, pomo─çnik je naveo kinesku ekspanziju pomorskih sposobnosti koje bi SAD smatrale ograni─Źenim na regionalne sukobe, ali sve vi┼íe izgledaju kao globalne u opsegu.

“Na┼í fokus na prvom saslu┼íanju je sagledati vojni napredak, kvantitativan i kvalitativan, i kako se povezuje sa ┼íirim strategijama Kine za projekciju snage i utjecaja” – dodao je.

Nunes je bio usredoto─Źen posebno na kinesku vojnu bazu u D┼żibutiju, nedavno izgra─Ĺene pored velike ameri─Źke baze u isto─Źnoj Africi. Tvrdio je da Kina ┼żeli ulo┼żiti u luke i infrastrukturu ┼íirom svijeta, ne samo za vojne svrhe, ve─ç kao mehanizam koji vr┼íi utjecaj i kontrolu nad vladama doma─çina.

Ovu je procjenu poslao urednik Washingtonskog Free Bacona, Bill Gertz, koji je 2000. godine napisao knjigu pod naslovom “Kineska prijetnja “. Kineski cilj je izazvati Sjedinjene Dr┼żave i prisiliti regionalne dr┼żava na usvajanje kineske vizije za novi globalni poredak pod autoritarnom i antidemokratskom silom” – napisao je Gertz.

Me─Ĺutim, nije jasno koliko to to─Źno odra┼żava vojnu i gospodarsku ekspanziju Kine i koliko je analiti─Źareva projekcija pona┼íanja i motivacije Sjedinjenih Dr┼żava prema Pekingu.

Ameri─Źki predsjednik Donald Trump se zala┼że za zaustavljanje “stra┼ínih” trgovinskih odnosa s Kinom, optu┼żuju─çi Peking kako neproporcionalno koristi globalizaciju i sporazume o slobodnoj trgovini.

Ve─ç dugi niz godina SAD kupuje robu iz Kine, a prodaje uglavnom financijske instrumenate i poljoprivredne proizvoda, ┼íto je dovelo do trgovinske neravnote┼że koja je dosegnula preko 350 milijardi dolara 2017. godine.

Trump je nametnuo carine na kineski uvoz od 60 milijardi dolara, dok je Peking obećao da će se osvetiti zabranom uvoza soje i drugih proizvoda. Sadašnji pregovori o trgovini ciljaju na rješavanje problema prije nego što se pretvore u punopravni trgovinski rat.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,