Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Zaga─Ĺenje plastikom u Indoneziji je doseglo kriti─Źnu razinu! Vladini du┼żnosnici ka┼żu da vode ‘borbu’ u kojoj ne mogu pobijediti

Zaga─Ĺenje plastikom u Indoneziji je doseglo kriti─Źnu razinu! Vladini du┼żnosnici ka┼żu da vode ‘borbu’ u kojoj ne mogu pobijediti

zagadjenje-plastikaIndonezijski grad Bandung suo─Źava se sa neprijateljem za kojeg lokalni du┼żnosnici strahuju da bi mogao pobijediti, a to je plasti─Źni otpad

U izvje┼í─çu BBC-a, vojska je poslana u grad kako bi o─Źistila pravu planinu sme─ça koja su za─Źepila va┼żan plovni put.

Naoru┼żani mre┼żama, vojnici su skupljali sve vrste plasti─Źnog otpada iz vode. ─îak i kad su sakupljali sme─çe, dok je beskrajna struja sme─ça dolazila uzvodno i gomilala se br┼że nego ┼íto su je mogla ukloniti.

Zapovjednici vojske poput narednika Sugita nazvali su plasti─Źno sme─çe najve─çim neprijateljem. Unato─Ź novoj neobi─Źnoj misiji, Sugito je zabilje┼żio da se odre─Ĺena vrsta vrijedne plastike kao ┼íto su kartoni i boce za pi─çe mogu ponovno koristiti ili reciklirati.

Dr. Anang Sudarna iz agencije za za┼ítitu okoli┼ía West Java izravno je pozvao indonezijskog predsjednika Joko Widoda za pomo─ç vojske. Sudarna je vjerovao da ─çe njegov drasti─Źan poziv kona─Źno pomo─çi u rje┼íavanju plasti─Źnog problema u gradu Bandung.

“Rezultat je malo bolji … Ali ja sam ljut, tu┼żan sam, poku┼íavam razmi┼íljati kako to najbolje rije┼íiti … Najte┼ża stvar je stav naroda i politi─Źka volja” . rekao je Sudarna.

U Bandungu su u tijeku slu┼żbeni i neslu┼żbeni napori za recikliranje plastike

Bandung je tre─çi najve─çi grad u Indoneziji. Poput ostatka zemlje i veliki dio jugoisto─Źne Azije nastoji se nositi s brzo rastu─çom populacijom i velikim pove─çanjem plasti─Źnog otpada.

Osim pozivanja vojske da o─Źisti grad Bandung, lokalni du┼żnosnici provode inicijativu “eko-sela” diljem grada. Mje┼ítani pla─çaju male koli─Źine novca kako bi pretvorili svoj stari plasti─Źni otpad u projekte recikliranja, gdje ─çe radnici razvrstati sme─çe prema vrijednosti njihovih polimernih materijala.


Du┼żnosnici se nadaju da ─çe inicijativa u─Źiniti ljude svjesnijima o vrijednosti plasti─Źnog materijala i teku─çe krize plasti─Źnog otpada. Neki stanovnici ve─ç su svjesni da plasti─Źni komadi otpada donose prili─Źno visoku cijenu.

Na samom odlagali┼ítu u gradu Bandungu, stotine ljudi kopaju po hrpama sme─ça kako bi prona┼íli plasti─Źne proizvode kao ┼íto su boce koje mogu prodati u recikla┼żu. To je opasan i prljavi na─Źin zarade, ali oni mogu na taj na─Źin hraniti svoje obitelji novcem koji zara─Ĺuju.

Aktivisti za za┼ítitu okoli┼ía kao ┼íto je Mohamad Bijaksana Junerosano kazali su kako se plasti─Źni problem mo┼że rije┼íiti samo koordiniranim naporima izme─Ĺu edukatora, provo─Ĺenjem zakona i ─Źlanova dru┼ítva.

Borba protiv plasti─Źnog zaga─Ĺenja nikada ne zavr┼íava

Indonezijske vlasti tako─Ĺer mijenjaju svoj stav u svezi problema plasti─Źnog zaga─Ĺenja zemlje. Nizozemski istra┼żiva─Ź okoli┼ía profesor Ad Ragas uspore─Ĺivao je rezultate svoje najnovije radionice o plasti─Źnoj zaga─Ĺenosti sa onima iz ranijih doga─Ĺaja.

Prije dvije godine, du┼żnosnici grada Bandunga nisu smatrali da je plasti─Źno one─Źi┼í─çenje ozbiljan problem. Sada su sve o─Źi i u┼íi uprte u na─Źine kako ga smanjiti ili eliminirati.

Ragas je kazao kako su dru┼ítveni mediji napravili promjenu u razmi┼íljanju. ┼áokantne slike plovnih putova zatrpanih plasti─Źnim sme─çem ┼íirile su se vrlo brzo me─Ĺu ljudima, koji su potom tra┼żili svoje izabrane du┼żnosnike da ne┼íto poduzmu oko tog problema.

Ipak, ─Źak i dok u Indoneziji napreduju s obzirom na smanjenje plasti─Źnog zaga─Ĺenja, u infrastrukturi vlada totalni kaos. Vojnici koji su o─Źistili zakr─Źene vodene puteve u Bandungu o─Źekivali su kamione koji ─çe ovesti sme─çe koje su sakupljali.

No, transport nije stigao i nisu mogli ostaviti plastiku na tlu. Zato su bili prisiljeni vratiti sve natrag u rijeku.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,