Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Zagađenje plastikom u Indoneziji je doseglo kritičnu razinu! Vladini dužnosnici kažu da vode ‘borbu’ u kojoj ne mogu pobijediti

Zagađenje plastikom u Indoneziji je doseglo kritičnu razinu! Vladini dužnosnici kažu da vode ‘borbu’ u kojoj ne mogu pobijediti

zagadjenje-plastikaIndonezijski grad Bandung suočava se sa neprijateljem za kojeg lokalni dužnosnici strahuju da bi mogao pobijediti, a to je plastični otpad

U izvješću BBC-a, vojska je poslana u grad kako bi očistila pravu planinu smeća koja su začepila važan plovni put.

Naoružani mrežama, vojnici su skupljali sve vrste plastičnog otpada iz vode. Čak i kad su sakupljali smeće, dok je beskrajna struja smeća dolazila uzvodno i gomilala se brže nego što su je mogla ukloniti.

Zapovjednici vojske poput narednika Sugita nazvali su plastično smeće najvećim neprijateljem. Unatoč novoj neobičnoj misiji, Sugito je zabilježio da se određena vrsta vrijedne plastike kao što su kartoni i boce za piće mogu ponovno koristiti ili reciklirati.

Dr. Anang Sudarna iz agencije za zaštitu okoliša West Java izravno je pozvao indonezijskog predsjednika Joko Widoda za pomoć vojske. Sudarna je vjerovao da će njegov drastičan poziv konačno pomoći u rješavanju plastičnog problema u gradu Bandung.

“Rezultat je malo bolji … Ali ja sam ljut, tužan sam, pokušavam razmišljati kako to najbolje riješiti … Najteža stvar je stav naroda i politička volja” . rekao je Sudarna.

U Bandungu su u tijeku službeni i neslužbeni napori za recikliranje plastike

Bandung je treći najveći grad u Indoneziji. Poput ostatka zemlje i veliki dio jugoistočne Azije nastoji se nositi s brzo rastućom populacijom i velikim povećanjem plastičnog otpada.

Osim pozivanja vojske da očisti grad Bandung, lokalni dužnosnici provode inicijativu “eko-sela” diljem grada. Mještani plaćaju male količine novca kako bi pretvorili svoj stari plastični otpad u projekte recikliranja, gdje će radnici razvrstati smeće prema vrijednosti njihovih polimernih materijala.

Dužnosnici se nadaju da će inicijativa učiniti ljude svjesnijima o vrijednosti plastičnog materijala i tekuće krize plastičnog otpada. Neki stanovnici već su svjesni da plastični komadi otpada donose prilično visoku cijenu.

Na samom odlagalištu u gradu Bandungu, stotine ljudi kopaju po hrpama smeća kako bi pronašli plastične proizvode kao što su boce koje mogu prodati u reciklažu. To je opasan i prljavi način zarade, ali oni mogu na taj način hraniti svoje obitelji novcem koji zarađuju.

Aktivisti za zaštitu okoliša kao što je Mohamad Bijaksana Junerosano kazali su kako se plastični problem može riješiti samo koordiniranim naporima između edukatora, provođenjem zakona i članova društva.

Borba protiv plastičnog zagađenja nikada ne završava

Indonezijske vlasti također mijenjaju svoj stav u svezi problema plastičnog zagađenja zemlje. Nizozemski istraživač okoliša profesor Ad Ragas uspoređivao je rezultate svoje najnovije radionice o plastičnoj zagađenosti sa onima iz ranijih događaja.

Prije dvije godine, dužnosnici grada Bandunga nisu smatrali da je plastično onečišćenje ozbiljan problem. Sada su sve oči i uši uprte u načine kako ga smanjiti ili eliminirati.

Ragas je kazao kako su društveni mediji napravili promjenu u razmišljanju. Šokantne slike plovnih putova zatrpanih plastičnim smećem širile su se vrlo brzo među ljudima, koji su potom tražili svoje izabrane dužnosnike da nešto poduzmu oko tog problema.

Ipak, čak i dok u Indoneziji napreduju s obzirom na smanjenje plastičnog zagađenja, u infrastrukturi vlada totalni kaos. Vojnici koji su očistili zakrčene vodene puteve u Bandungu očekivali su kamione koji će ovesti smeće koje su sakupljali.

No, transport nije stigao i nisu mogli ostaviti plastiku na tlu. Zato su bili prisiljeni vratiti sve natrag u rijeku.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,