Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » FARMACEUTI PONOVO PUSTILI SMRTONOSNI VIRUS DA BI PRODAVALI CJEPIVO? Građani u strahu! Ebola u Kongu širi se sa sela na grad

FARMACEUTI PONOVO PUSTILI SMRTONOSNI VIRUS DA BI PRODAVALI CJEPIVO? Građani u strahu! Ebola u Kongu širi se sa sela na grad

kongo-ebolaU srijedu je više od 4000 doza eksperimentalnog cjepiva stiglo u zemlju, a uskoro ih se očekuje još

Epidemija ebole u Kongu proširila se sa sela na grad, izazivajući strah da će bolest biti teško kontrolirati, prenosi u četvrtak BBC.

Ministar zdravstva Oly Ilunga Kalenga potvrdio je slučaj u Mbandaki, gradu od milijun stanovnika oko 130 km od područja gdje su početkom svibnja zabilježeni prvi slučajevi.

Grad je veliko prometno čvorište s vezama prema glavnom gradu Kinšasu.

Prema službenim podacima, dosad je zaraženo 42 ljudi, a 23 ih je umrlo.

Potvrđeni, vjerojatni i sumnjivi slučajevi ebole prijavljeni su u tri zone u provinciji Equateur, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Medicinsko osoblje identificiralo je 430 ljudi koji su možda bili u kontaktu s bolešću i pokušava ući u trag više od 4000 kontakata s oboljelima.

U srijedu je više od 4000 doza eksperimentalnog cjepiva stiglo u zemlju, a uskoro ih se očekuje još.

Cjepivo farmaceutske tvrtke Merck nije licencirano, ali se pokazalo uspješno u ograničenim ispitivanjima tijekom epidemije ebole u zapadnoj Africi.

Mora se čuvati na temperaturi između -60 i -80 stupnjeva Celzija. Opskrba strujom u Kongu je nepouzdana.
 
(dnevno.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,