Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ‘Palestinci prosvjeduju u pogrešnoj zemlji kako bi dobili potporu SAD-a’

‘Palestinci prosvjeduju u pogrešnoj zemlji kako bi dobili potporu SAD-a’

zastava-palestinaSAD vrlo brzo podupiru bilo kakav prosvjed koji se odvija u zemljama gdje oni žele promjenu režima

Zašto Bijela kuća nikada neće podupirati Palestince u Gazi, koji optužuju izraelsku vladu za ugnjetavanje?

U ponedjeljak je ubijeno najmanje 60 Palestinaca, a IDF je ranio više od 2700 osoba, što je obilježilo najsmrtonosniji dan u izraelsko-palestinskom sukobu još od 2014. godine.

Zbog korištenja bojeve municije protiv uglavnom nenaoružane mase, na Izrael su se obrušile skupine za ljudska prava, kao i mnoge Zapadne zemlje, uključujući Veliku Britaniju, koja je taj čin opisala kao “šokantan i užasan”.

Međutim, nije bilo kritika iz SAD-a, koji dijeli stajalište Izraela, glavnog saveznika Washingtona na Bliskom istoku, te je prema njima palestinska radikalna skupina Hamas jedina odgovorna za tjedne nasilja na izraelskoj granici s Gazom.

“Teroristi Hamasa, poduprti od Irana, potaknuli su napade na izraelske snage sigurnosti i našu infrastrukturu” – izjavila je u utorak američka veleposlanica Vijeća sigurnosti UN-a Nikki Haley.

Haley je također rekla kako su oni koji su istog dana povezali eskalaciju između Izraela i Palestine sa otvaranjem američkog veleposlanstva u Jeruzalemu “jako pogriješili”.

Premještanje misije SAD-a “ne potkopava izglede za mirom ni na koji način” – rekla je, unatoč Palestincima, koji žele da istočni Jeruzalem postane glavni grad njihove buduće suverene države i koji snažno prosvjedu protiv pokušaja Izraela da prosvoji povijesni grad.

“Nijedna zemlja na ovom sastanku UN-a ne bi djelovala suzdržanije nego što je to bio Izrael” – rekla je Haley. Američka izaslanica je izašla iz dvorane u sjedištu UN-a u New Yorku čim je palestinski veleposlanik počeo svoj govor.

Međutim, kada je riječ o prosvjedima u drugim zemljama, osobito onima gdje vlasti odbijaju poslušati američki diktat, Washington čini se da uvijek pokazuje mnogo veću zabrinutost za prava onih koji prosvjeduju na ulicama.

Tijekom prosvjeda u Venezueli prošle godine, Haley se okomila na njihovu vladu zbog “ugrožavanja ljudskih prava i demokracije” kroz “kampanju nasilja i zastrašivanja nenaoružanih prosvjednika, kompanija, civilnog društva i demokratski izabrane političke oporbe”.

Kada su Iranci pokazali svoje nezadovoljstvo vodstvom zemlje krajem 2017., Donald Trump je brzo objavio na Twitteru kako je SAD “vrlo pažljivo promatrala kršenja ljudskih prava!”

Američki predsjednik je rekao da su Iranci “konačno postali pametniji o tome kako se njihov novac i bogatstvo krade i troši na terorizam.”

No, čini se da Washington u potpunosti zaboravlja na termin “ljudska prava” kada je u pitanju Izrael. Na Svjetski dan slobode medija 3. svibnja, glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert je imala puna usta u govoru o pravima novinara.

“Često i prečesto vidimo da novinari nastavljaju raditi ovaj važan posao”, rekao je Nauert, ali njezin ton drastično se promijenio kada je ime Yaser Murtaja, palestinskog novinara koji je bio ubijen od strane izraelskog snajperista tijekom prosvjeda u Gazi spomenuto na press konferenciji.

“Gledajte, nažalost, mnogi novinari umiru po cijelom svijetu. Neću moći navesti svaku pojedinu smrt novinara … I razumijemo da Izrael ima pravo braniti se” – odgovorila je glasnogovornica State Departmenta.

Bliske veze Trumpove administracije s Izraelom znače da se Palestinci ne bi trebali osloniti na osudu brutalnosti izraelske vojske ili na američku potporu. Oni jednostavno prosvjeduju u pogrešnoj zemlji.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,