Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Belgija pozvala izraelsku veleposlanicu na obavijesni razgovor nakon što je ona prozvala sve koji su krvavo poginuli u Gazi – TERORISTIMA!

Belgija pozvala izraelsku veleposlanicu na obavijesni razgovor nakon što je ona prozvala sve koji su krvavo poginuli u Gazi – TERORISTIMA!

gaza-suzavacSvi Palestinci, uključujući djecu, ubijeni u nasilju na granici Izraela i Gaze bili su “teroristi”, rekla je izraelska veleposlanica u Belgiji

No pozvana je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova nedugo nakon izjave.

Bruxelles se obrušio na izrelsku veleposlanicu u Belgiji, Simonu Frankel, jer nije birala riječi poslije svjetske osude nasilja u Gazi, gdje je najmanje 60 ljudi ubijeno, a više od 2.700 prosvjednika ozlijeđeno uslijed napada izraelske vojske na nenaoružane prosvjednike u ponedjeljak.

„Žao mi je za smrt svakog čovjeka, pa čak i 60 terorista koji su pokušali prijeći granicu” – rekla je Frankel u razgovoru za belgijsku televiziju RTBF u utorak.

Kada je zatražena da pojasni jesu li čak i 8 maloljetnika bili teroristi, izraelska je veleposlanica bahato stajala iza svojih riječi i odgovorio “da svi oni”.

Izaslanica je dodala da je Hamas kriv za sve što se dogodilo na granici, jer je rekla da manipulira ljudima koji je izašli na prosvjed.

Belgija je snažno osudila u ponedjeljak “prekomjerno nasilje nad civilima” u pojasu Gaze. Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je veleposlanicu Frankel na obavijesni razgovor ubrzo nakon intervjua.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders također je osudio izjavu izraelskog veleposlanika, ukazujući na nesrazmjernu uporabu sile Izraela.

„Komentar koji je rekao da su svi ubijeni ili povrijeđeni bili teroristi – mi očito ne možemo prihvatiti” – rekao je Reynders.

Premijer Belgije Charles Michel, koji je pozvao na međunarodnu istragu o događajima u Gazi, također je rekao da je “šokiran” intervjuom izraelske veleposlanice, navodi Le Monde.

Prije par dana, Ankara je protjerala izraelskog veleposlanika zbog nasilja na granici Gaze, koje je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prozvao “genocidom”. Turska je također povukla svoje poslanike iz Tel Aviva i Washingtona.

Izrael je također naložio turskom konzulu koji je odgovoran za odnose s Palestincima da napusti zemlju.

Najmanje 60 palestinskih prosvjednika, uključujući i djeca, ubijeni su od strane izraelskih metaka i suzavaca u onome što palestinska vlada opisuje kao “strašni masakr” tijekom demonstracija na dan preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem. Nasilje su osudile skupine za prava i većina članova Vijeća sigurnosti UN-a, pa čak i američki najbliži saveznici koji odbijaju stati kao podrška Washingtona Tel Avivu.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,