Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » SVJETSKI MARŠ PROTIV MONSANTA 2018: Srbija ponovo prosvjeduje protiv kontraverzne kompanije, a Hrvatska šuti!

SVJETSKI MARŠ PROTIV MONSANTA 2018: Srbija ponovo prosvjeduje protiv kontraverzne kompanije, a Hrvatska šuti!

monsanto-mars-2018Da li će novi zakon koji će omogućiti uvoz i distribuciju GMO proizvoda u Srbiji? Prosvjedi protiv širenja “Monsanta” 19. svibnja ponovo će se održati u cijeloj zemlji

Profesor Miladin Ševarlić, narodni poslanik Dveri Srbije, predložio je Narodnoj skupštini deklaraciju o GMO, koja predviđa da se prije izmjene ili usvajanja novog Zakona o GMO, građani o ovom pitanju izjasne na referendumu.

Prijedlog deklaracije već dodijeljena negativno mišljenje Vlade Srbije, a profesor Ševarlić upozorava da je dobio informacije da je u pripremi novi zakon kojim će se liberalizirati tržište za uvoz i promet GMO i proizvoda od GMO i to po hitnom postupku i bez javne rasprave.

„Vlada je dala negativno mišljenje iako je u 136 općina, više od 6.000 odbornika već jednoglasno usvojila Deklaraciju o GMO, kojom se zabranjuje uvoz, prerada, promet i uzgoj GMO i proizvoda od GMO-a“ – ističe se.

Inače, prema Zakonu o GMO, koji je trenutno na snazi, Srbija ne dozvoljava uvoz, preradu i promet GMO i proizvoda od GMO-a, izuzev u slučajevima za medicinske potrebe i u strogo kontrolranim znanstvenim eksperimentima.

Zakon međutim ne predviđa obavezu označavanja zemlje porijekla na deklaracijama robe koja se prodaje na kilogram, pa u praksi potrošači nisu upoznati odakle zapravo potiču proizvodi koje kupuju i da li sadrže genetski modificirane organizme.


„Da li bi u hipermarketima u Srbiji, koje uglavnom drže strane kompanije, potrošači kupovali meso ili uvozne sireve ako bi pisalo da su ti proizvodi iz zemalja u kojima je dozvoljeno korištenje genetski modificiranih sirovina u ishrani stoke. Da li bi kupovali proizvode porijeklom iz Brazila, Argentine, Kanade, Amerike, ili iz jednog broja zemalja EU u kojima je dozvoljeno korištenje GMO. Ili bi u tom slučaju kupovali isključivo naše meso“, pitaju stručnjak i navodi da je u Japanu cijena europskog mesa čak deset puta niža od japanskog baš zbog činjenice da ne sadrži GMO.

Umesto toga, Srbija bi se mogla pozicionirati kao vodeća zemlja u Europi koja bi izvozila hranu i sirovine bez GMO-a jer je drugi izvoznik soje u Europi koja nije genetski modificirana i jedina država u Europi koja može sa svojom proizvodnjom zadovoljiti kompletne potrebe vlastitog stočarstva i prehrambene industrije. Istovremeno, Srbija je i deseti izvoznik kukuruza koji nije GMO u svijetu.

Marš protiv „Monsanta“, vodećeg proizvođača GMO-a, održavaju se širom svijeta svake treće subote u svibnju.

Ove godine i Srbija će marširati protiv „Monsanta“, pa će 19. svibanj u 11 sati u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Paraćinu i Prijepolju, biti održani skupovi za Srbiju bez GMO-a.

Hrvatska je kako stvari stoje u potpunom bunilu oko afere Agrokor, tako da se “Marš protiv Monsanta” ove godine neće održati u zemlji.
 
(sputniknews.com)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,