Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » STUDIJA POKAZALA KAKO POST OD 3 DANA MOŽE REGENERIRATI CIJELI IMUNOLOŠKI SUSTAV

STUDIJA POKAZALA KAKO POST OD 3 DANA MOŽE REGENERIRATI CIJELI IMUNOLOŠKI SUSTAV

post-imunitetDo sada ste možda čuli za nevjerojatne potencijalne zdravstvene prednosti posta

Dok mnogi vjeruju da post nezdrav, pa čak i opasna praksa, znanost kaže drugačije. Čak i povremeni post, koji uključuje ograničavanje unosa hrane u periodu od 8 do 10 sati, bez da prestanete jesti na duže vrijeme, dokazalo se da ima mnogo zdravstvenih prednosti.

Razmislite na ovakav način: Naši rani preci nisu uvijek imali pristup hrani. Jeli smo kad smo imali hranu i postili (ne svojom voljom). I to je isto i sa životinjama u divljini. Oni ne jedu doručak, ručak i večeru svaki dan; oni će se namučiti kad dođu do plijena, ali često prođe i dugo vremena do sljedećeg ulova.

Post od samo tri dana može potaknuti vaš imunološki sustav

Doista, studije su pokazale da post od samo tri dana ne samo da može potaknuti vaš imunološki sustav, već ga regenerira u cjelini, pomažući u osiguranju dugotrajnog i zdravog života.

Istraživači koji su proveli istraživanje opisali su to kao izvanrednu i veliku spoznaju – bez šale! Ova studija je pokazala kako gladovanje zapravo potiče matične stanice u proizvodnju novih bijelih krvnih zrnaca, koje će tada boriti protiv infekcije.

Korisno za pacijente s rakom

Post za 72 sata također će pomoći u zaštiti pacijenata od raka od toksičnosti kemoterapije. Kemoterapija može biti prilično loša za imunološki sustav, no rezultati ove studije upućuju na to da gladovanje može pomoći ublažavanju nekih štetnih učinaka koje dolaze zajedno s liječenjem kemoterapijom.

Zapravo, istraživači upućuju na to da post uključuje regenerativni prekidač. Koliko je to nevjerojatno? Post je nešto što, s malo istraživanja, svatko može lako učiniti. Još bolje, ništa ne košta!

Profesor Valter Longo, glavni istraživač studije i profesor gerontologije i biološke znanosti na Kalifornijskom sveučilištu, izjavio je kako je studija dokazala da post može zapravo pomoći tijelu proizvodnjom novog imunološkog sustava.

Profesor Longo objašnjava:

“Gladovanje daje matičnim stanicama zeleno svjetlo da može ići naprijed i početi proliferirati i obnoviti cijeli sustav. A dobra vijest je da se tijelo oslobađa dijelove sustava koji bi mogli biti oštećeni, stari i neučinkoviti, za vrijeme posta. Ako počnete sa sustavom jako oštećenim kemoterapijom ili starenjem, ciklusi gladovanja mogu doslovno generirati novi imunološki sustav.”

U istraživanju, sudionici su zamoljeni da redovito poste redom od dva do četiri dana u razdoblju od šest mjeseci. Uz regenerirani imunološki sustav, istraživači su također primijetili smanjenu razinu IGF-1, hormona rasta povezanim sa starenjem, progresijom tumora i rizikom od raka.

Prema Longu, istraživači su zapravo bili iznenađeni kad su shvatili ishod eksperimenta:

“Ono što smo uočiti u našem istraživanju na ljudima i na životinjama jest da se broj bijelih krvnih stanica smanjuje sa dugim postom. Zatim, kad ponovno krenete jesti, krvne stanice se vraćaju. Zato smo počeli razmišljati, pa odakle dolaze?”

Dugotrajni post ne samo da prisiljava tijelo da dobije energiju iz vlastitih rezervi glukoze i masnoća, već također razgrađuje veliki dio bijelih krvnih zrnaca. Tijekom svakog ciklusa posta iscrpljivanje bijelih krvnih stanica aktivira regeneraciju novih stanica imunološkog sustava temeljenoj na matičnim stanicama.

“Nismo mogli predvidjeti da će dugotrajni post imati takav izuzetan učinak u promociji regeneracije na matičnim stanicama u hematopoetskom sustavu” – kaže Longo.

“Kada gladujete, sustav nastoji uštedjeti energiju, a jedna od stvari koju može učiniti kako bi se uštedjela energija je reciklirati puno imunoloških stanica koje nisu potrebne, posebno one koje mogu biti oštećene”
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,