Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Kina spremna zamijeniti francusku naftnu kompaniju Total u Iranu

Kina spremna zamijeniti francusku naftnu kompaniju Total u Iranu

iran-naftaKineski energetski gigant CNPC spreman je kupiti udjel francuske tvrtke Total u projektu plina u iranskom Južnom Parsu, ako bi se dotični odlučio napustiti zemlju zbog američkih sankcija protiv Teherana, piše Reuters

“Mogućnost Totalovog povlačenja je vrlo visoka i u tom će scenariju CNPC biti spreman preuzeti ga u potpunosti” – navodi se u vijestima.

“CNPC predviđa veliku vjerojatnost ponovnog uvođenja američkih sankcija Iranu” – rekao je drugi izvor.

Plinsko polje Južni Pars sadrži najveće svjetske rezerve prirodnog plina ikada pronađene na jednom mjestu.

Total ima 50,1 posto udjela u projektu faze 11 u Južnom Parsu, dok Kina ima 30 posto preostalih dionica koje pripadaju iranskoj nacionalnoj naftnoj kompaniji PetroPars.

Po trenutnim cijenama plina, ukupne rezerve plina u Južnom Parsu mogu se procijeniti na oko 2,9 bilijuna dolara. Iran dijeli teren s Katarom. Total je potpisao sporazum s Iranom u srpnju 2017. kako bi razvili fazu 11 na tom plinskom polju s početnom investicijom od milijardu dolara.

Francuska je tvrtka bila prva zapadna tvrtka koja je uložila u iranski energetski sektor nakon nuklearnog ugovora iz 2015. godine.

U ožujku, Totalov izvršni direktor Patrick Pouyanne izjavio je kako će se tvrtka odreći nekih prava za nastavak razvoja plinskog polja ako bi SAD odlučile ponovno uvesti sankcije.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,