Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SADA JE SVE PUNO JASNIJE: Izraelsko oružje pronađeno među oružjem kojeg su predali teroristi u Damasku (VIDEO)

SADA JE SVE PUNO JASNIJE: Izraelsko oružje pronađeno među oružjem kojeg su predali teroristi u Damasku (VIDEO)

sirija-zapljenaIzraelske mine pronađene su u velikoj zapljeni srednjeg i teškog oružja kojeg su predali teroristi u južnom Damasku, izvijestili su Sirijski državni mediji

Damask je više puta optužio Tel Aviv da pomaže militantima.

Dok sirijska vojska istjeruje posljednje preostale teroriste iz južnog predgrađa Damaska, oni koji odbiju potpuno predati oružje i predati se, će biti evakuirani u dijelove sjeverne Sirije, uglavnom u područje Idliba, pod kontrolom pobunjenika. U sklopu dogovora sa Sirijskim vlastima, militanti su predali srednje i teško naoružanje državnoj sirijskoj vojsci.

Uoči evakuacije u gradovima Yeldu, Babili i Beit Sahemu, militanti su predali stotine komada oružja i streljiva, uključujući bacače granata, mitraljezere, rakete, barut, prekursore za domaće eksplozive, kao i izraelske kopnene mina, izvjestila je SANA, koji je objavila video o zapljeni oružja.

Ovo je potvrda prvog izvješća da se izraelsko oružje nalazi kod terorista. U veljači su izvijestili da je sirijska vojska naišla na skladišta koja su bila krcata oružjem, od kojih su neka bili izraelska, dok su pregledavali područja Al Boukamala i Al Mayadina u Deir ez-Zoru, koje je oslobodila Sirijska snage od ISIS-a u jesen prošle godine.

Od početka neprijateljstava u Siriji, sirijska je vojska opetovano zaplijenila naoružanje i streljivo s natpisima na hebrejskom.

U travnju 2016. sirijske su snage slučajno zarobile vozilo prepuno mina, minobacača, raketa i ručnih granata koje su bile na putu za područje pod kontrolom ISIS-a u istočnoj Siriji.

Izrael kaže kako pruža humanitarnu pomoć sirijskim anti-vladinim snagama, ali uglavnom šuti o opskrbljivanju tetorista oružjem.

U međuvremenu, Haaretz je u veljači izvijestio da najmanje 7 sunitskih terorističkih skupina na okupiranim Golanskim visoravnima dobiva oružje i streljivo iz Izraela. Štoviše, količina izravne vojne pomoći koju dobivaju navodno je u porastu u posljednjih nekoliko mjeseci.

Sirija je prethodno optužila Izrael da poput Amerike vodi “rat na daljinu” rata kroz svoje savezničke milicije, a sirijski predsjednik Bashar Assad izjavio je kako su izraelske vlasti stale na stranu terorista “logistički ili izravnim napadima na našu vojsku”.

Ovo dolazi u vrijeme porasta napetosti između dviju zemalja i samo nekoliko dana nakon što je Izrael pokrenuo raketne napade na ono za što su tvrdili da su iranski ciljevi u Siriji u odmazdi zbog navodnog napada iranskih Qudsovih snaga protiv izraelskih pozicija na Golanskoj visoravni.

Troje ljudi poginulo je, a dvije je ozlijeđeno u bombardiranju, što je Iran osudio kao flagrantnu povredu suvereniteta Sirije.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,