Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ŠVEDSKA PROMIJENILA ZAKON: Džamije od sada mogu tijekom dana pozivati vjernike na molitvu

ŠVEDSKA PROMIJENILA ZAKON: Džamije od sada mogu tijekom dana pozivati vjernike na molitvu

svedska-djamijaDžamija u Stockholmu dobila je odobrenje da bombardira molitvenim pozivima građane iz svog minareta pomoću zvučnika, stvarajući presedan koji će dozvoliti džamijama širom Švedske da pet puta dnevno emitiraju pozive na molitvu lokalnoj zajednici

U utorak je većina članova odbora gradskog vijeća općine Botkyrka glasovala za ukidanje zabrane iz 1994. godine dopuštanja molitvenih poziva koji potječu prije izgradnje džamije, navodi se u dnevniku Dagen.

Kršćanski demokrati bili su jedina stranka koja je glasovala protiv dopuštanja molitvenih poziva džamija.

Ovaj problem je došao na glasovanje nakon što je Ismail Okur, predsjednik islamske udruge Botkyrka (Islamiska föreningen i Botkyrka) proveo peticiju građana s mjesnim vijećem u siječnju tražeći dozvolu za dopuštenje molitvenih poziva iz džamiji.

Dagen je rekao da su članovi udruge odlučili da je vrijeme da se poduzmu koraci kako bi ostvarili svoje pravo na vjersku slobodu u Švedskoj.

“Živjeli smo cijeli naš život u Švedskoj; plaćali smo poreze; mi smo bili uzorni građani; puno smo dali Švedskoj” – rekao je.

“Sada želimo malo nešto dobiti zauzvrat. Sada želimo imati vjersku slobodu.”

Međutim, odluka lokalnog vijeća da dopusti molitvene pozive iz džamije je samo prvi korak ka ostvarivanju Okurovog zahtjeva u stvarnosti.

Prvo, cijelo općinsko vijeće i izvršni odbor moraju odobriti taj potez. Tada Islamska udruga mora odlučiti hoće li podnijeti zahtjev za dozvolom kod lokalne policije, ili odmah započeti poziv na molitvu.

Odluka bi mogla biti od velikog značaja za Švedsku, jer bi mogla postaviti presedan za druge džamije u zemlji koja će slijediti ovaj primjer, prema dnevnom listu Dagen.

Stefan Dayne, član kršćanskog demokratskog gradskog odbora koji je glasovao protiv ukidanja zabrane, tvrdio je da članovi drugih stranaka nisu glasovali kako bi podržali molitvenu zabranu poziva jer su se “bojali” gubitka potpore lokalnih muslimana.

“Nemamo ništa protiv vjerske slobode. Mi smo za slobodu izražavanja. I nemamo ništa protiv muslimana. No, mi ne mislimo da lokalna vlada ima sposobnost upravljanja muslimanskim pozivima na molitvu” – kazao je on.

“To je poruka kojom se manipulira i koja može vrijeđati druge skupine i stoga ju vidimo kao stvar koju treba riješiti policija” – piše portal Local.se.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,