Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » VELEPOSLANICA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA U UJEDINJENIM NARODIMA: UN je ‘zlostavljao’ i ‘nasilnički se ponašao’ prema Izraelu zbog Palestine i Gaze

VELEPOSLANICA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA U UJEDINJENIM NARODIMA: UN je ‘zlostavljao’ i ‘nasilnički se ponašao’ prema Izraelu zbog Palestine i Gaze

un-nikiAmerička veleposlanica u UN-u Nikki Haley kaže da je “počela vikati na sve” kada je vidjela kako članovi UN-a stalno “zlostavljaju” Izrael zbog naseljavanja u Palestini i vrše pritisak na prosvjednike u Gazi

“Bilo je sramotno, koliko se međunarodna zajednica loše odnosila prema Izraelu. To me podsjeća na zlostavljno dijete na igralištu” – rekla je Haley na godišnjoj konferenciji Američkog društva / Vijeća Amerike (AS/COA), koja se održala u utorak u State Departmentu.

“Ja to jednostavno neću prihvatiti. To je bilo uznemirujuće gledati, da sam počela vikati na sve” – dodala je.

Haley je svima u UN-u rekla da “čuvamo leđa Izraelu, i ako bi se obrušili na Izrael, imali bi velikih problema sa SAD-om”.

Haleyina glavna tema govora je bila Latinska Amerika, te je zatim sjela na razgovor s Johnom Negroponteom, bivšim američkim izaslanikom u UN-u tijekom administracije Georgea W. Busha.

Negroponte je optuživao Izrael i često je “morao” intervenirati da bi stavio veto na rezoluciju protiv Washingtonskog bliskoistočnog saveznika.

“Uistinu je kultura u UN-u da se stalno bombardira Izrael” – rekla je Haley.

Brojne rezolucije UN-a zahtijevale su izraelsko povlačenje sa Zapadne obale, Gaze i Istočnog Jeruzalema, koje Izrael kontrolira od rata 1967. s Egiptom, Jordanom i Sirijom. Izrael je službeno pripojio cijeli Jeruzalem, ali Palestinci i većina međunarodne zajednice odbili su priznati tu tvrdnju.

U prosincu, kada je predsjednik Donald Trump odlučio premjestiti američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, Opća skupština UN-a pretežno je glasala za osudu takvog poteza, ali američko izaslanstvo “je stajalo ponosno” i preuzelo poniženje, rekla je Haley.

Preseljenje veleposlanstva se “moralo dogoditi, objasnila je. Desetljećima su predsjednici SAD-a govorili da moraju odgoditi taj korak ili će “nebo pasti”.

“Pa, predsjednik Trump je to učinio, a nebo je još gore”, reče Haley.

Nije spomenula kako je odluka potaknula prosvjede diljem muslimanskog svijeta i potaknula Palestinu, koja poput Izraela vidi Jeruzalem kao svoj sveti. Ipak, Haley je tvrdila da SAD “pokušava potaknuti” palestinskog predsjednika Mahmoud Abbasa da “dođe za stol” i “da Palestinci i Izraelci doista pronađu rješenje u najboljem interesu svih ljudi u regiji”.

Do sada su tri latinoameričke zemlje pratile vodstvo SAD-a u preseljenju svojih veleposlanstava u Jeruzalem. Haley posebno poziva Honduras i Paragvaj, ali ne iz Gvatemalu iz nekog razloga.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,