Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » STIŽE ‘DEMOKRACIJA’: Amerika želi promijeniti režim u Iranu poput onog u Iraku! A iza svega stoji Izrael

STIŽE ‘DEMOKRACIJA’: Amerika želi promijeniti režim u Iranu poput onog u Iraku! A iza svega stoji Izrael

sadam-vojnikAmeričko povlačenja iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom u utorak prvi je korak u američkom planu za promjenu režima u Iranu kako je proveden u iračkom scenariju, priopćio je Sami Ramadani, stručnjak za Bliski Istok

“Ako pažljivo slušate što Trump kaže, SAD ne samo da se povlači iz ovog multilateralnog međunarodnog sporazuma jednostrano – nego i zapravo prijeti promjenom režima u Iranu” – rekao je Ramadani.

“Ton Trumpovog govora; riječi koje je koristio, podsjećaju na govor Georgea Busha Jr. “prije no što je SAD uveo u invaziju 2003. godine kada su “korištene laži za pokretanje genocidnog rata protiv Iraka” – rekao je.

Stručnjak je istaknuo da ne samo da je irački režim razoren zbog američke vojne uključenosti, već je cijela zemlja nakon toga bila “uništena”. SAD je desetljećima pokušavao destabilizirati Iran, rekao je.

Washington želi puno više od Teherana nego koncesije u svezi sa nuklearnim sporazumom, koje iranske vlasti ne mogu pružiti zbog snažnog nezadovoljstva sporazumom u samom Iranu – rekao je Ramadani.

“Ne mislim da je Iran sposoban za daljnje ustupke – rekli su da nikad nisu planirali razvijati nuklearno oružje, a i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u mnogim prilikama potvrdila da je sve u skladu sa sporazumom” – dodao je.

“Ono što SAD želi od Irana je da on napusti svoju neovisnost. Dno u svemu tome je … da oni ne žele neovisnu jaku naciju na svijetu, osobito na Bliskom Istoku. I – bez obzira što mislimo o svom političkom sustavu – Iran je izabrao put neovisnosti od SAD-a. Oni žele biti lišeni američke politike u regiji. A SAD im govori: “Kaznit ćemo vas za ovo” – objasnio je stručnjak.

Novinar Max Blumenthal kaže da Tel Aviv stoji iza Trumpove odluke da se Amerika povuče iz sporazuma.

„Izraelski utjecaj je apsolutno ključ osvega. Barem je Trump stao na stranu Netanyahua koji je u izlaganju poput prodavača automobila o nuklearnom naoružanju Irana opravdao povlačenje iz iranskog sporazuma” – stručnjak je naglasio.

Krajem travnja, premijer Benjamin Netanyahu je održao PowerPoint prezentaciju, navodno otkrivajući informacije izraelske obavještajne službe o nepoštivanju sporazuma od strane Irana.

“To je još jedna obavještajna muljaža koji nas vodi u rat”, rekao je Blumenthal, prozivajući te podatke “fabriciranim”. Blumenthal je dodao da ništa novo nije predstavljeno i da se velik dio obavještajnih podataka “skuhao” i proizlazi iz ranih 2000-ih godina.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani proglasio je Trumpovu odluku kao “ilegalnu i nelegitimnu”, obećavajući da će Teheran ostati u dogovoru unatoč povlačenju SAD-a.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,