Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Njemački mediji na odluku Amerike: Sve podsjeća na scenarij iz Iraka! Povijest se ponavlja

Njemački mediji na odluku Amerike: Sve podsjeća na scenarij iz Iraka! Povijest se ponavlja

novine-njemackaU čudo više nitko nije vjerovao. Uoči odluke Donald Trumpa bilo je samo spekulacija koliko će drastičan biti njegov zaokret

Da li će možda negde ostati otvorena vrata za razgovor? Da li su diplomatske inicijative Europljana imale ikakvog efekta?

Ništa od toga. Sada znamo da Sjedinjene Države definitivno izlaze iz Zajedničkog akcijskog plana, poznatog kao atomski sporazum sa Iranom. Sve sankcije koje su bile stavljene na led, odmah se vraćaju na snagu. Od svih načina da se izađe iz sporazuma, ovaj je najopasniji.

Svijet svakako neće postati sigurniji. Još tijekom Trumpovog govora burze su zabilježile skok dionica firmi koje prodaju naoružanje.

Indirektna posljedica je što ovo američko kršenje ugovora neće nimalo olakšati predstojeći summit Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Trump objašnjava da sporazum sa Iranom nije uzimao u obzir sigurnosne interese Amerike. No kako će izlazak iz sporazuma služiti američkim interesima, to ostaje Trumpova misterija.

Sporazum je uspostavio provjere koje su sprječavale Iran da razvije atomsku bombu, čime je sprečeno nuklearno naoružavanje u regiji. To i ništa drugo je zadatak sporazuma. Čak ni Trumpov ministar vanjskih poslova Mike Pompeo, poznat kao jastreb prema Teheranu, ne dovodi u pitanje to da li Iran ispunjava svoje obaveze.

„Trump nema problem sa nuklearnim sporazumom, već sa Islamskom Republikom Iranom“, rekao je jedan francuski diplomat. Zato su posljednja četiri mjeseca pregovora između europskih partnera i SAD-a unapred bila osuđena na propast, usprkos svim ustupcima europskih lidera i diplomatskoj ofenzivi na Washington kojeg su posjetili Emmanuel Macron, Angela Merkel i Boris Johnson.

Trump se u Bijeloj kući uporno okruživao antiiranskim jastrebovima. Osim Pompea, tu je i novi savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton. On je još prošle godine napisao:

„Američki proklamirani cilj mora biti da se Islamska revolucija iz 1979. okonča prije njene četrdesete godišnjice.“

Izraz „promjena režima“ se u kontekstu Irana u međuvremenu zastrašujuće često pominje.

Zastrašujuće jer je Bolton imao centralnu ulogu i u predigri rata u Iraku 2003. godine. Poznate su katastrofalne posljedice koje je na regiju imala ta ilegalna i sramotna agresija. Poznato je i da su kao povod za rat bile iskorištene laži i scenarij pod “lažnom zastavom”.

U objašnjenju za istupanje iz sporazuma sa Iranom američki predsjednik se pozvao isključivo na nastup izraelskog premijera Benjamina Netanyahua početkom prošlog tjedna. A taj je nastup očigledno bio propagandni show.

Stari sumnjivi materijal je recikliran i objavljen u novom pakovanju i nema nikakvog značaja za sadašnje stanje iranskog atomskog programa.

Trumpova odluka dovodi u pitanje jasne rezultate dvanaest godina intenzivne diplomacije, a ne nudi nikakvu alternativu. Sada će situacija mnogo zavisiti od jedinstva Europljana, od njihove čvrstine i volje da zajedno sa ugovornim partnerima Rusijom i Kinom ponude Iranu dovoljno kako bi se držao odredbi sporazuma bez obzira na američki izlazak. Prekoatlantska pukotina postat će još dublja.

Očekuje se da će povećani pritisak na Teheran ojačati tamošnje tvrdolinijaše i potisnuti umjerene snage u defanzivu. Time rastu šanse da dodatno eskalira stanje u jednom od brojnih kriznih žarišta poput Jemena, Sirije, Libana ili Iraka.

Do daljeg se odlaže stvaranje sigurnosne arhitekture na Bliskom istoku koja bi podmirila opravdane interese svih strana. A to je bio jedini put za pravi mir u regiji.
 
(sputniknews.com,dw.de)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,