Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Bankar iz New Yorka tužio kompanju Johnson & Johnson jer mu je njihov puder uzrokovao rak – dobio 37 milijuna dolara odštete!

Bankar iz New Yorka tužio kompanju Johnson & Johnson jer mu je njihov puder uzrokovao rak – dobio 37 milijuna dolara odštete!

puder-sudacZa mnoge majke, puder je znak ljubavi. One uživaju u njegovom slatkom mirisu na mekoj i osjetljivoj bebinoj koži i vjeruju da se njihovo dijete osjeća svježe i da neće dobiti osip od pelena

Na totalno suprotnom kraju potrošačkog lanca, odrasli primjenjuju puder na dijelove tijela koji se najvjerojatnije znoje – kao što je donji dio pazuha – kako bi otklonili svrbež kada se znoje.

Malo njih zna da taj puder može učiniti više zla nego dobra.

Sudac u okrugu Middlesex u New Jerseyju upravo je dodijelio 30 milijuna dolara odštete bankaru koji je obolio od mezotelioma, agresivnog i smrtonosnog raka koji utječe na pluća.

Lanzo je rekao da je koristio puder desetljećima. Njegova supruga Kendra, sa svoje strane, dobila je 7 milijuna dolara odštete, čime je ukupni iznos odštete iznosio 37 milijuna dolara.

Bankar Stephen Lanzo rekao je da je koristio proizvode Johnson & Johnson poput “Shower to Shower” i “Baby Powder” tijekom više od tri desetljeća i tvrdio da je udisanje pudera dovelo do mezotelioma, agresivnog i smrtonosnog raka koji utječe na pluća.

Puder od talka, sporni proizvod, jedan je od najmekanijih minerala u Zemlji. Talk ili milovka je vrsta minerala koji je na Mohsovoj skali na broju 1, što znači da je od deset Mohsovih minerala on najmekši.

Naslage talka obično se nalaze blizu naslaga minerala koji sadrže azbest, za kojeg se zna da uzorkuje ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi. Istraživanja su pokazala da postoji rizik od kontaminacije tijekom rudarenja ovog minerala.

Johnson & Johnson je zanijekao da njihovi talk proizvodi sadrže azbest.

Lanzov slučaj prvi slučaj u New Jerseyu gdje se nalazi sjedište tvrtke Johnson & Johnson. Tvrtka je isplatila 70 posto odštete paru Lanzo, dok je kompanija Imerys Talc, koja je isporučivala mineral talk, isplatila dodatnih 30 posto odštete.

Odvjetnici tužitelja optužili su Johnson & Johnson da su držali potrošače u mraku o zdravstvenim rizicima koji su vezani za azbest u svojim proizvodima od talka još od 60-ih godina.

Johnson & Johnson je izjavio da se svi njihovi proizvodi podvrgavaju strogim ispitivanjima i da su bez kontaminacije. Ipak, ogromna korporacija i druge tvrtke koje proizvode puder suočavaju se sa tisućama odvojenih, ali povezanih tužbi koje kažu da postoji veza između uporabe pudera i raka jajnika.

Godine 2016. sud u Missouriju naložio Johnson & Johnsonu da isplati 72 milijuna dolara odštete obitelji Jackie Fox, koja je umrla od raka jajnika u dobi od 62 godine. Fox i gotovo 1200 pacijenata sa rakom jajnika tužili su Johnson & Johnson, tvrdeći da su puder i ženski higijenski proizvodi doveli su do raka jajnika.

Talk puder je opasan prilikom udisanja ili gutanja, a može uzrokovati i probleme s disanjem. Zbog toga Američka akademija pedijatrije poziva sve da ga oprezno primjenjuju na bebama.

Alternativni proizvodi koji se mogu koristiti umjesto talk pudera su soda bikarbona, kukuruzni škrob i zobeno brašno.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,