Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila prvu digitalnu tabletu u povijesti medicine

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila prvu digitalnu tabletu u povijesti medicine

tableta-mikroNajgora noćna mora svakog čovjeka koji zdravo i slobodno razmišlja je digitalna tableta

Unos rizičnih lijekova u kombinaciji sa mikročipovima za praćenje koji prenose biološke podatke iz vašeg tijela može zvučati kao nešto za što se nećemo morati brinuti još dugo vremena, ali istina je da je ta tehnologija već ovdje, i da je FDA čak dala upravo pečat odobrenja.

Lijek sadrži ugrađen senzor koji će reći liječnicima ako i kada pacijent uzima lijekove.

Veličine zrna pijeska, on sadrži magnezij, silikon i bakar, i stvara električni signal kada dođe u dodir sa želučanom kiselinom. Drugim riječima, pacijent u osnovi služi kao baterija.

Pacijent također mora nositi veliki flaster njegovoj lijevoj strani prsnog koša. Flaster se mora mijenjati jednom tjedno.

Ovaj flaster šalje pacijentovu razinu aktivnosti i datum i vrijeme uzimanja tableta uz pomoć Bluetootha i aplikacije na mobitelu.

Pacijenti također mogu dodati ocjenu raspoloženja i druge informacije u aplikaciji, koja se zatim prenosi u bazu podataka kako bi im liječnici mogli pristupiti. Tableta navodno traje samo oko tri minute.

Prva digitalna tableta je inačica antipsihotičkog lijeka Abilify, što je vrlo neobičan izbor. Lijek, čije je generičko ime aripiprazol, daje se ljudima koji imaju bipolarni poremećaj, depresivni poremećaj ili shizofreniju.

Drugim riječima, ova tehnologija, koja je dovoljna za izazivanje paranoje čak i kod najstabilnijih pojedinaca, daje se ljudima sa bolestima povezanim sa paranojom i zabludama. Što bi tada moglo poći po zlu?

Dr. Paul Appelbaum iz Odjela za psihijatriju Sveučilišta Columbia rekao je za New York Times da jedan od razloga zbog kojih ti pacijenti ne uzimaju svoje lijekove redovito je zbog paranoje vezane za njihovog liječnika liječniku ili njihove liječničke namjere.

Ovaj “biomedicinski Veliki brat”, kako ga je nazvao predsjednik Sveučilišta Columbia University, dr. Jeffrey Lieberman, nevjerojatno je uznemirujući koncept.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,