Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ZAPAD DOBIO ŠAMAR ZBOG BAHATOSTI: Rusija je zbog sankcija smanjila izvoz nafte u Europsku uniju i znatno povećala trgovinu nafte sa Kinom

ZAPAD DOBIO ŠAMAR ZBOG BAHATOSTI: Rusija je zbog sankcija smanjila izvoz nafte u Europsku uniju i znatno povećala trgovinu nafte sa Kinom

eu-naftaKina je znatno podigla uvoz nafte iz Rusije, a Rusija zbog toga sve manje prodaje nafte Europi

Analitičar su izjavili kako je Peking postao preferirani partner u trgovini naftom sa Moskvom.

Najveći izvozniku nafte u Rusiji Transneft izjavio je da od 1. siječnja zemlja izvozi više nafte u Kinu, dok je izvoz u Europu znatno smanjen.

Ranije je Bloomberg izvijestio da će Rusija isporučiti 19 posto manje nafte kroz svoje luke na Baltičkom i Crnom moru u prvih pet mjeseci 2018., te prodati 43 posto više nafte Kini do ožujka.

Rusija je najveći prodavač nafte i Europi i Kini. Analitičar je za televiziju RT rekao da se dostava sve više sirove nafte u Aziju može smatrati obrambenim mehanizmom u vrijeme zapadnih sankcija.

“S obzirom na trenutne geopolitičke uvjete, pomak prema Kini od Europe je zaštitna mjera. Ovaj pomak u trgovini naftom omogućava Ruskoj Federaciji u određenoj mjeri osiguranje naftne industrije od sankcija Zapada” – izjavio je Anton Pokatovich, glavni analitičar Binbanke.

Kinesko gospodarstvo razvija se visokim tempom, a prodaja sve više nafte također je profitabilna iz ekonomskih razloga, objašnjava analitičar.

Kina je najveći kupac nafte i povećava sve više uvoz.

“Ova perspektiva čini kinesko energetsko tržište jednim od najpoželjnijih za ruske izvoznike” – izjavio je.

Rusija je u veljači isporučila 5052 milijuna tona, odnosno 1,32 milijuna barela dnevno (bpd) u Kinu, što je za 17,8 posto više nego prije godinu dana.

Povećanje volumena dogodilo se kao posljedica drugog rusko naftovoda, koji je započeo s radom 1. siječnja.

Uz uvođenje kineske valute renminbi u trgovinu naftom, i Kina i Rusija su rekli da bi mogli smanjiti uporabu američkog dolara u trgovini nafte.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , ,