Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘Izuzetno hitno’: Švedska proizvela filmove o seksualnom obrazovanju za imigrante (VIDEO)

‘Izuzetno hitno’: Švedska proizvela filmove o seksualnom obrazovanju za imigrante (VIDEO)

svedska-filmŠvedska vlada je financirala niz obrazovnih filmova za podučavanje imigranata o seksu i njihovim reproduktivnim pravima, a ministar socijalnih pitanja je nazvao ovaj projekt “iznimno hitnim”

Animirani filmovi su djelo Švedske udruge za seksualno obrazovanje (RFSU). Udruga za Seksualno zdravlje do sada stvorila 11 videozapisa koji obuhvaćaju različite aspekte seksualnog obrazovanja kao što su “Požuda i ugoda”, “Ženske genitalije”, “Bol prilikom seksa” i “Rođenje djeteta”.

Švedska ministrica za socijalna pitanja Annika Strandhall najavila je injekciju od 3,7 milijuna kruna (416.000 dolara) kako bi pomogla u financiranju projekta.

“Utvrdili smo da neke od žena iz ove skupine dolaze iz društava s potpuno različitim normama, pravilima i zakonima”, rekla je na švedskoj nacionalnoj javnoj televiziji STV.

“Ovaj projekt će ovoj skupini žena dati bolju šansu za razumijevanje seksualnih i reproduktivnih prava u Švedskoj”. Ministar je dodao da je financiranje “iznimno hitno”.

Video objašnjava seksualne norme u Švedskoj na nizu jezika, uključujući arapski, somalijski, perzijski, kurdski i engleski.

RFSU-ova web stranica naznačuje da je cilj videozapisa istaknuti da “svatko ima pravo na seks, odnose i tijelo”. Uz novu tranšu financiranja dobrotvorna udruga želi stvoriti nove verzije videozapisa na više jezika.

Godine 2016. njemačka je vlada pokrenula sličnu internetsku stranicu Zanzu koja nudi “savjete o seksu i seksualnosti za imigrante koji ne žive dugo u Njemačkoj”.

Web stranica je uzrokovala mješoviti odgovor javnosti. Neki komentatori su to pohvalili zbog svog izravnog pristupa seksualnosti, dok su drugi rekli da se time vlast dodvorava imigrantima.

Heinz-Jürgen Voss, seksualni znanstvenik na Sveučilištu u Merseburgu, izjavio je za Washington Post da je “rasistički” pretpostaviti da stranci imaju manje seksualno obrazovanje od Nijemaca.

“Važno je promovirati ovu vrstu otvorene i slobodne seksualnosti, i boriti se za to”, rekao je.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,