Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » JOŠ JEDAN PATENT KOJI ĆE BITI ZABRANJEN ZBOG NACIONALNE SIGURNOSTI: Nova akumulatorska baterija može pohraniti energiju vjetra i sunca za samo par centi

JOŠ JEDAN PATENT KOJI ĆE BITI ZABRANJEN ZBOG NACIONALNE SIGURNOSTI: Nova akumulatorska baterija može pohraniti energiju vjetra i sunca za samo par centi

baterija-vodaZnanstvenici su razvili bateriju na bazi vode koja može pohraniti energiju proizvedenu vjetrom i sunčevom energijom

Baterija bi mogla riješiti probleme sa pohranjivanjem obnovljivih izvora energije, smanjujući ovisnost o fosilnim gorivima, i biti će vrlo jeftina.

Znanstvenici sa sveučilišta Stanford predstavili su mangan-vodikovu bateriju u istraživačkom radu objavljenom u časopisu Nature u ponedjeljak.

Baterija ima sposobnost pohranjivanja energije vjetra i sunčeve energije kada god to bude potrebno.

Prototip baterije je dugačak 5 centimetra i generira 20 miliwatt-sati struje. Iako je izlaz struje trenutno skroman, istraživači su sigurni da mogu primijeniti prototip na industrijsku razinu koja bi omogućila punjenje baterije do 10.000 puta. To bi baterijama omogućilo životni vijek od deset godina.

“Vjerujemo da će ovaj prototip tehnologije moći zadovoljiti ciljeve Odjeljenja za energiju (DOE) za praktično korištenje skladištenja električne energije” – objasnio je Yi Cui, profesor znanosti o materijalima na Stanfordu.

Baterija koristi reverzibilnu reakciju zamjene elektrona za pohranu energije, koristeći jeftin mangan sulfat ili industrijsku sol. Sol se otopi u vodi i reagira sa elektronima koji dolaze u bateriju.

“Ono što smo učinili je da smo stavili posebnu sol u vodu, instalirali elektrodu i stvorili reverzibilnu kemijsku reakciju koja pohranjuje elektrone u obliku vodikovog plina” – rekao je Cui.

Cui se nada patentiranju ove baterije jer tim radi na tome da se smanji trošak baterije.

“Utvrdili smo katalizatore koji bi nas mogli dovesti do cilja istraživanja u kojem se planirano da cijena koštanja baterije bude 100 američkih dolara po kilovat satu” – kazao je .

Razvoj ove baterije bi koštao skoro pola troškova današnje litij-ionske baterije koja trenutno ima cijenu od oko 209 dolara po kilovat satu.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,