Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » DA LI JE MOGUĆE? Američki sudac presudio da Iran mora isplatiti milijarde dolara odštete obiteljima žrtava 11. rujna iako su većina otmičara bili saudijski državljani

DA LI JE MOGUĆE? Američki sudac presudio da Iran mora isplatiti milijarde dolara odštete obiteljima žrtava 11. rujna iako su većina otmičara bili saudijski državljani

wtc-newyorkAmerički sud je naredio Teheranu da isplati više od 6 milijardi dolara žrtvama terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, unatoč činjenici da su većina otmičara zrakoplova bili građani Saudijske Arabije, a Iranu nije pronađena nikakva izravna veza sa napadom

U utorak je savezni sudac u New Yorku presudio da su Iran, središnja banku zemlje i Islamska revolucionarna garda korespondirale za smrt više od 1.000 ljudi u napadima 11. rujna.

Kao posljedica toga, okružni sudac George Daniels naredio je Iranu i njegovim državmin tijelima da plate više od 6 milijardi dolara naknade obiteljima žrtava.

Zadana presuda traži naknadu od 12,5 milijuna dolara po supružniku, 8,5 milijuna dolara po roditelju, 8,5 milijuna dolara po djetetu i 4,25 milijuna dolara po braći.

SAD bi potencijalno mogle preuzeti iznos milijarde dolara u iranskoj imovini koja je tijekom godina zamrznuta u SAD-u i Europi. Međutim, to je malo vjerojatno jer se presuda smatra simboličkom i neprovedivom.

Nije prvi put da je Daniels izdao presudu protiv Irana. Godine 2011. i 2016. sud u New Yorku je naložio Islamskoj Republici da plati milijarde dolara žrtvama napada, koja je ubila gotovo 3.000 ljudi.

Teheran tek treba reagirati na najnoviju odluku, ali je prethodno odbacio takve optužbe kao smiješne, s obzirom na činjenicu da nitko od počinitelja nije bio iranski građanin, a niti jedna istraga nikad nije pronašla izravne veze sa Iranom.

“Rekordno nizak moral za dosezanje petrodolara: CIA i FDD lažne vijesti sa selektivnom AlQaedom dokumentiraju da Iran ne može izbrisati ulogu američkih saveznika u 11. rujnu”, napisao je na Twitteru prošle godine iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

Neki od 15 počinitelja napada 11. rujna bili su građani Saudijske Arabije, dok su dvojica bila iz Ujedinjenih arapskih Emirata, jedan je iz Egipta, a jedan je bio iz Libanona.

Međutim, tužba Sjedinjenih Američkih Država, izvorno podnesena 2004., još je tvrdila da je Teheran nekako podržavao otmičare i pružio im obuku i financijsku pomoć.

Presuda u utorak nije povezana sa sličnim slučajevima koje su podnijele žrtve protiv Saudijske Arabije, koje tvrde da je Rijad pružio izravnu potporu otmičarima.

Sudac Daniels je u ožujku odbacio zahtjev Saudijske Arabije da odbije tužbe. I saudijski i iranski slučajevi se temelje na Zakonu o pravosuđu i sporu protiv terorizma (Jasta), koji je usvojen 2016. godine i omogućuje obiteljima žrtava da se stranim vladama idu na sud.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,