Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ŠTO JE ISTINA? Znanstvenici upravo sada gube tlo pod nogama u razumijevanju ‘tamne tvari’, jer nova istraživanja proturječe ranijim nalazima

ŠTO JE ISTINA? Znanstvenici upravo sada gube tlo pod nogama u razumijevanju ‘tamne tvari’, jer nova istraživanja proturječe ranijim nalazima

crna-rupaIstraživači su bili prisiljeni vratiti se na ono malo znanja i teorija u shvaćanju zagonetne tvari nazvane “tamna tvar”

Okret od 180 stupnjeva došao je nakon nove studije koja je ukazala da “tvarna tvar” možda ne može biti u interakciji sa silama izvan gravitacije, prema članku ScienceDaily.

U 2015. godini, međunarodna istraživačka skupina objavila je ono što je izgledalo kao veliki presedan u istraživanju mračne materije.

Koristili su Hubble svemirski teleskop kako bi promatrali galaksiju u klasteru Abell 3827, smještenom oko 1,3 milijarde svjetlosnih godina daleko od Zemlje. Čini se da se galaksija oslobodila tamne tvari koja ju je trebala progutati.

To se moglo dogoditi samo ako tamna tvar može biti u interakciji s drugim silama osim gravitacije. Kozmička slučajnost obećala je pružiti tragove o svojstvima tamne tvari.

Astronomi su mogli izvesti dubinsko mjerenje tamne tvari oko te galaksije jer je klaster Abell 3827 orijentiran prema Zemlji. Njihovi najnoviji nalazi, međutim su pokazali da je tamna tvar još uvijek povezana s galaksijom, a ne odvojena kao što su mislili.

Tamna tvar se ne ponaša po normalnim pravilima fizike

Prema dr. Richardu Masseyju, glavnom autoru studije, tamna tvar odbija komunicirati s vidljivim dijelovima Svemira. To čini ovu istragu vrlo frustrirajućom.

Normalna tvar čini samo pet posto svemira. To uključuje planete i zvijezde. Nasuprot tome, tamna materija je materija koja je nevidljiva elektromagnetskom spektru. Ona čini 27 posto svemira.

Većina ostalih ostataka je napravljena od tamne energije, koja je jednako tajanstvena.

Nitko ne zna kakva je tamna materija. Ali ona igra značajnu ulogu u oblikovanju Svemira.

Kao i normalna tvar, tamna tvar posjeduje masu. Budući da ima pet puta više tamne tvari od normalne tvari, ona privlači i puno gravitacije. Ova dodatna gravitacija drži zajedno rotirajuće galaksije kao što je naša Mliječna staza. Bez tamne materije, galaksije bi se razdvojile.

Istraživački tim dr. Masseyja proučavao je klaster Abell 3827 s nizom radio teleskopa ALMA u Čileu u Južnoj Americi. ALMA je ponudio vrhunsku rezoluciju čak i bolju od Hubble svemirskog teleskopa.

Dok je tamna tvar normalno nevidljiva, njezina gravitacija može iskriviti svjetlost. ALMA je uspjela otkriti takvo iskrivljavanje infracrvenog svjetla iz druge galaksije u pozadini, dopuštajući da neizravno otkrije tamnu tvar.

Istraživači traže bolje kutove za promatranje tamne tvari

Njihovi novi nalazi pokazali su da je tamna tvar ostala unutar svoje galaksije, odbacujući svoja ranija izvješća da bi na nju mogle utjecati ne-gravitacijske sile.

Ali istraživači se pridržavali svoje teorije. Oni teoretiziraju da tamna materija može imati minimalnu interakciju umjesto nulte, ili da nisu mogli vidjeti njezino bočno pomicanje jer se galaksija mogla kretati u smjeru Zemlje.

Koautor studije dr. Andrew Robertson kaže da različita svojstva tamne materije imaju jasne znakove. On i njegovi kolege na Sveučilištu Durham i dalje će tražiti takve znakove.

“Jedan posebno zanimljiv test je da interakcije tamne materije čine nakupine tamne tvari više sferičnom. To je sljedeće što ćemo tražiti” – primijetio je on.

Sveučilište Durham već godinama vodi istraživanja na području tamne tvari. Njihova superračunala pokreću simulacije nekoliko teorija o nestandardnom ponašanju tajanstvene materije.

Njihov najnoviji alat je SuperBIT teleskop je snažan niz antena koji se montira ispod helijskog balona. Od svoje osnovne namjene rada na visinama, SuperBIT će moći promatrati tamnu tvar u klasterima galaksije.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,