Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Å OK U VRHU MONSANTA: EU zabranjuje sporne pesticide koji masovno ubijaju pÄele

Å OK U VRHU MONSANTA: EU zabranjuje sporne pesticide koji masovno ubijaju pÄele

pcele-euEuropska komisija preporuÄila je zabranu nakon Å¡to je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zakljuÄila da tri najÄešća neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam) Å¡tete srediÅ¡njem nervnom sustavu kukaca, ukljuÄujući pÄele

ÄŒlanice Europske unije u petak su se dogovorile u potpunosti zabraniti tri aktivne supstance koje se koriste u pesticidima jer su znanstvene studije utvrdile da su Å¡tetne po pÄele.

Europska komisija preporuÄila je zabranu nakon Å¡to je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zakljuÄila da tri najÄešća neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam) Å¡tete srediÅ¡njem nervnom sustavu kukaca, ukljuÄujući pÄele.

PÄele opraÅ¡uju velike poljoprivredne povrÅ¡ine te je svako smanjenje njihovog broja razlog za zabrinutost u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

“Zdravlje pÄela mi je od najveće važnosti jer utjeÄe na bioraznolikost, proizvodnju hrane i okoliÅ¡”, rekao je povjerenik Komisije za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis.

Nakon Å¡to su države Älanice EU-a u petak na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stoÄnu hranu kvalificiranom većinom podržale prijedlog Europske komisije zabranit će se svaka uporaba tri sporna neonikotinoida na otvorenom.

Pesticidi koji sadrže te supstance i dalje će se moći upotrebljavati u staklenicima gdje im pÄele nisu izložene. OÄekuje se da odluka stupi na snagu do kraja godine.

Europska Akcijska mreža za pesticide (PAN), koju Äini viÅ¡e nevladinih organizacija koje upozoravaju na Å¡tetne uÄinke pesticida, ocijenila je da ta odluka “povijesni dan” za Europu.

“DopuÅ¡tanje neonikotinoida tijekom Äetvrt stoljeća bila je greÅ¡ka i dovela je do katastrofe po okoliÅ¡”, rekao je Martin Dermine iz PAN-a.

Farmaceutski div Bayer, proizvoÄ‘aÄ neonikotinoida, ustvrdio je da zabrana “nije opravdana” jer su pesticidi sigurni “kada se koriste u skladu s uputstvima” na proizvodu.

Odluka je “loÅ¡a po europski poljoprivredni sektor i okoliÅ¡ i neće popraviti broj pÄela ili drugih opraÅ¡ivaÄa”, ustvrdila je ta tvrtka u izjavi.

Odluku o zabrani tih supstanci pozdravili su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Davor Å krlec i Marijana Petir.

“Godinama svjedoÄimo smanjenju populacije pÄela. Naime, od 1850. godine istrijebljene su 23 vrste pÄela i osa koje opraÅ¡uju biljke. PÄele i drugi opraÅ¡ivaÄi imaju veliku ulogu u oÄuvanju bioraznolikosti i proizvodnji naÅ¡e hrane pa moraju biti zaÅ¡tićeni. Zabrana najÄešće koriÅ¡tenih neonikotinoida važan je korak za preokretanje pada populacije pÄela u Europi. Prema procjenama koje je objavila Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), većina pesticida na bazi neonikotinoida predstavlja rizik za divlje pÄele i medonosne pÄele. Stoga smo u rezoluciji Europskog parlamenta u ožujku pozvali na provedbu sveobuhvatne i dugoroÄne strategije za zdravlje i repopulaciju pÄela. Zatražili smo uspostavu akcijskog plana za borbu protiv smrtnosti pÄela i ukidanje odobrenja svih aktivnih supstanci u pesticidima koje ugrožavaju zdravlje pÄela”, istiÄe Å krlec, priopćio je njegov ured.

U priopćenju ureda zastupnika se navodi kako su tijekom provoÄ‘enja istraživanja vezanih uz razloge smanjivanja populacije pÄela, primijećene anomalije u njihovom ponaÅ¡anju.

UoÄena je dezorijentiranost zbog koje pÄele nisu mogle pronaći svoju koÅ¡nicu, prestale su “plesati†u koÅ¡nici kako bi ostalim pÄelama pokazale put prema nalaziÅ¡tu hrane te su se Äak prestale brinuti za potomstvo.

Zbog toga je doÅ¡lo do opustoÅ¡enja koÅ¡nica, a pÄele liÄinke su ugibale od gladi. Znanstvenici su zakljuÄili da je vjerojatni razlog za takvo zbunjujuće ponaÅ¡anje pÄela pesticid koje se mijeÅ¡a u sredstvo za zaÅ¡titu biljaka i koji je baziran na neonikotinoidu.

SliÄnog sastava kao i nikotin u cigaretama, djeluje na pÄele poput droge koje Äak postaju “ovisne†i traže polja koja su tretirana tim pesticidom.

“Kao Älanica Intergrupe Europskog parlamenta za klimatske promjene, bioloÅ¡ku raznolikost i održivi razvoj pozdravljam podrÅ¡ku država Älanica prijedlogu Europske komisije o zabrani koriÅ¡tenja tri najÄešća neonikotinoida (…).

Smanjenje broja medonosnih pÄela i divljih opraÅ¡ivaÄa ima negativan uÄinak na poljoprivredu, proizvodnju i sigurnost hrane, ali i na bioloÅ¡ku raznolikost i ekosustave, a njihovoj ranjivosti doprinosi i koriÅ¡tenje pojedinih aktivnih tvari u pesticidima poput neonikotinoida.

Koliko su pÄele i pÄelarski sektor važni Europskom parlamentu govori i nedavno prihvaćeno ‘Izvješće o mogućnostima i izazovima za pÄelarski sektor EU-a’ na koje su usvojena i moja 43 amandmana.

U Izvješću je ukazano na važnost da se dugoroÄno zdravlje i održivost pÄelarskog sektora u Europi oslanja na jamÄenje zdravlja i održivosti lokalnih ekotipova, ali i na zabrani onih djelatnih tvari u pesticidima, ukljuÄujući neonikotinoide i sistemske insekticide, za koje je znanstveno dokazano da ugrožavaju zdravlje pÄela”, izjavila je za Hinu Marijana Petir.
 

(vecernji.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,