Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Mislite da je Facebook loš? Google ima 10 puta više vaših osobnih podataka! Evo kako im pristupiti…

Mislite da je Facebook loš? Google ima 10 puta više vaših osobnih podataka! Evo kako im pristupiti…

goo-kameraNedavni skandal vezan za Facebook koji je uključivao radnje prikupljanja podataka treće strane naglasio je ono što mnogi već znaju: “nadzorni kapitalizam” se oteo kontroli

No ono što mnogi ljudi ne shvaćaju jest da Facebookovo prikupljanje podataka nije ništa u usporedbi sa operacijom “žetve” podataka na Googleu.

Većina od nas je već znala da smo MI proizvod kojeg prodaje Facebook, ali samo nekolicima je mogla zamisliti u kojoj mjeri tehnološke povrede privatnosti potiču parazitske gospodarske subjekte.

Pravi šokantan događaj se dogodio sa kompanijom Facebook i Cambridge Analytica – te je bio pravi primjer kako funkcionira Facebookov poslovni model. Ovo je društvo koje smo sami stvorili.

Čak i još šokantnije od onoga što je Facebook napravio s našim podacima je da konkretno Google može imati 10 puta više naših osobnih podataka. To tvrdi web developer Dylan Curran.

Curran je preuzelo Googleovu podatkovnu datoteku i utvrdio da je bilo 5.5 GB podataka, gotovo deset puta više od Facebooka.

G. Curran kaže da Google gotovo stalno prati naše online radnje, a možda i naše fizičke pokrete. Datoteka sadrži podatke o svakom mjestu koje je posjetio prošle godine, svaku web-lokaciju na koju je otišao, a sadržavala je i obrisane datoteke sa Cloud računa na Google disku.

Datoteka koju je skinuo je također opisala njegove hobije i interese i projicirana nagađanja o njegovoj težini i financijskom dohotku.

Šokantno, ono što je pronašao Curran sugerira da, ako imate pametni uređaj ili tablet na kojem ste danonoćno, Google u osnovi može pratiti vaše pokrete u stvarnom svijetu, uključujući događaje koje pohađate, strane zemlje i gradove koje posjećujete, barove, količinu vremena kojeg provedete tamo, i vaše rute prema kući.

Iz toga možete procijeniti koliko je vašeg stvarnog života trenutno arhivirano od strane Googlea.

Da biste saznali koje podatke Google pohranjuje o vašim putovanjima, kliknite OVDJE.

Da biste saznali koje vaše događaje Google prati, morate pristupiti svojoj povijesti Kalendara, potpunoj Googleovoj podatkovnoj datoteci i zatražiti datoteku Google Takeout klikom OVDJE.

Da biste pristupili profilu, kliknite OVDJE.

Da biste provjerili datoteku povijesti gledanja na servisu YouTube, kliknite OVDJE.

Da biste sve trajno izbrisali, morate ručno pristupiti logu “My Activity” i izbrisati sve. Kliknite OVDJE.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,