Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Njemačka upozorila Židove da ne nose Kipe (kapice) jer one ‘izazivaju’ imigrante

Njemačka upozorila Židove da ne nose Kipe (kapice) jer one ‘izazivaju’ imigrante

kipahNjemačka je upozorila svoju židovsku zajednicu da ne nosi tradicionalne kipe (kapice) zbog straha da imigranti mogu biti “potaknuti” u počinjenje nasilja

Nakon porasta antisemitskih napada u zemlji Josef Schuster, predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj, upozorio je da bi se Židovi trebali suzdržati od nosenja kapica u doglednoj budućnosti.

Prošli tjedan su u njemačkom gradu napadnuta dvojica mladića sa kipama.

Napadač je snimljen kako izvikuje antisemitske parole.

Židovske organizacije u Njemačkoj su izrazile uznemirenost zbog brojnih antisemitskih uvreda i prijetnji u školama.

Tijekom vikenda, kancelarka Angela Merkel je osudila ono što je opisala kao “drugi oblik antisemitizma”.

Merkel je istaknula na TV mreži Izraelskog kanala 10 da su osim antisemitizma desničarskih skupina slične prijetnje dolazile od nekih muslimanskih izbjeglica u toj zemlji.

“Defiantno prikazivanje ‘vaših boja’ u načelu bi bio pravi način da se borimo protiv antisemitizma”, rekao je Josef Schuster.

“Ipak, savjetovao bih pojedince da otvoreno ne nose nosili kipu u velikim njemačkim gradovima”, dodao je gospodin Schuster.

No, također je naglasio da ako Nijemci odbijaju prihvatiti antisemitizam, “naša bi demokracija bila u opasnosti”.

“Ne radi se samo o antisemitizmu – to ide uz rasizam, on ide uz ksenofobiju. Trebate jasan stop znak zaustavljanja ovdje.”

No komentari Schustera očito su u suprotnosti sa stajalištem berlinskog Židovskog foruma za demokraciju i protiv antisemitizma – organizacije koja je podijelila videozapis o prošlotjednom napadu na Facebooku.

“Obično sam savjetovao svoje židovske prijatelje i poznanike da ne nose kippu kako ne bi pokazali svoj židovski identitet. Promijenio sam svoje mišljenje”, rekao je glasnogovornik prošlog tjedna.

“Moramo preuzeti ovu borbu i biti javno vidljivi.”

U međuvremenu, čelnik njemačkog Središnjeg vijeća muslimana osudio je nedavne antisemitske napade.

“Antisemitizam, rasizam i mržnja veliki su grijesi u islamu, stoga nikad to nećemo nikada tolerirati”, izjavio je Aiman Mazyek za njemačku listu Rheinische Post.

Njemačka židovska populacija brzo je rasla od pada Berlinskog zida 1989. godine.

Prije 1989. godine stanovništvo je bilo ispod 30.000, ali priljev Židova, uglavnom iz bivšeg Sovjetskog Saveza, podigao je broj na više od 200.000.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,