Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » OPASNE KUĆNE KEMIKALIJE: 13 toksina koje biste trebali ukloniti iz vašeg doma

OPASNE KUĆNE KEMIKALIJE: 13 toksina koje biste trebali ukloniti iz vašeg doma

osvjezivacMožda misliti da je onečišćenje zraka isključivo problem otvorenog prostora, no zagađivači zraka u zatvorenom prostoru sada su još veća prijetnja vašem zdravlju

U vašoj kući ima 13 izvora toksičnih kemikalija koje u najvećoj mjeri pridonose ovom zagađenju, prema članku portala GreenMedInfo, pa bi bilo dobro da nađete zamjenu na duge staze.

Počnimo s nepotrebnim posuđem u vašoj kuhinji. Njihova prikladno klizava teflonska prevlaka sastoji se od politetrafluoroetilena koji se razgrađuje u kancerogene plinove. Zato ga zamijenite za posuđe od nehrđajućeg čelika, lijevanog željeza ili posuđa obloženog porculanom.

Sljedeće su zalihe za čišćenje koje ste spremili u vaše kućno spremište. Ne bi trebalo biti iznenađenje kada vaše tijelo reagira na miris otrovnih tvari pohranjenih unutar tih debelih bočica.

Sveobuhvatne kemikalije za čišćenje se sastoje od toksičnog amonijaka i izbjeljivača. Prvi utječe na jetru i bubrege, a potonji je gadan iritant. Kemikalije koje koristite za čišćenje peći i odvoda su još gore; oni vam mogu dati kemijske opekline i napuniti pluća dimom.

Umjesto toga, isprobajte prirodna sredstva za čišćenje u domaćinstvu od sode bikarbone i octa.

Otrovni osvježivači zraka, žarulje i otrovi za insekte

Sljedeći su osvježivači zraka. Bez obzira u kojem obliku dolaze, to ne mijenja činjenicu da su to petrokemijski proizvodi koji mogu izazvati probleme s disanjem, rak dojke, dijabetes i bolesti srca.

Otvorite širom prozore radi daha svježeg zraka umjesto špricanja umjetnih osvježivača.

CFL žarulje su djelotvorne djelomično zbog upotrebe teškog metala žive. Odlaganje žarulja zahtijeva poseban postupak, namjenski objekt i najveću pažnju. Dok ne nabavište nežive žarulje, bolje se poslužiti sa LED svjetlima.

Kemijski insekticidi i herbicidi su očito jako opasni. Kemikalija pod nazivom RoundUp bazirana na glifosatu je osobito ozloglašena, dok spoj cipermethrin utječe na središnji živčani sustav ljudi i životinja.

Ako vas insekti zaista smetaju, upotrijebite sapun od peperminta. Ocat djeluje jednako dobro.

Kemijska gnojiva koja prskate na travnjak neće izravno utjecati na vas, ali kada te kemikalije dosegnu lokalne izvore vode ili čak more, to će uzrokovati neizmjernu štetu u vodenim ekosustavima.

Prebacite se na organska gnojiva i kompost, ili idite korak dalje i pretvorite travnjak u eko-friendly kombinirano dvorište ili koristan povrtnjak.

Zdravije zamjene proizvoda za pranje rublja, plastike i predmeti za osobnu njegu

Vaši jastuci, madraci i jastuci od pjene vjerojatno su napravljeni od materijala koji usporavaju gorenje. Bolje ih je zamijeniti čim si to možete priuštiti, jer njihova vlakna polibrominatnog difenil etara (PBDE) navodno uzrokuju probleme kod jetre, štitnjače i živaca.

Omekšivači rublja su prepuni toksičnih kemikalija koje ne možemo ni izbrojati. Umjesto toga, perite u vešmašini svoju odjeću sa aluminijskim lopaticama. Dodavanje pola šalice octa u vašu pranje može također smekšati vašu odjeću.

Prevalentna upotreba antibakterijskih proizvoda ne samo da pomaže jačanju “super-bakterija”, već i oslabljuje imunološki sustav vašeg djeteta. Zato operite ruke sa običnim sapunom i vodom.

Smanjite upotrebu jednokratnih plastičnih materijala kao što su vrećice za kupnju i bočice za kućne ljubimce, osobito da isti sadrže endokrine ometače poput BPA spoja. Koristite priručne stvari koje se mogu ponovno koristiti, poput vrećica od tkanine i čeličnih bočica.

Poput osvježivača zraka, mirisi koji se koriste u deterdžentima, parfemi i mirisni sapuni su svi naftni proizvodi. Soda bikarbona je dobra alternativa za mirisne deterdžente, i također je zdraviji organski ekvivalent za parfeme i sapune.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,