Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » NAJNOVIJE IZVJEŠĆE: Putin će postupno smanjiti vojnu potrošnju, i potaknuti obrazovanje i izgradnju infrastrukture

NAJNOVIJE IZVJEŠĆE: Putin će postupno smanjiti vojnu potrošnju, i potaknuti obrazovanje i izgradnju infrastrukture

putin-vojskaRusija će uskoro gledati povećanje financija u zdravstvenoj skrbi, obrazovanju i izgradnji infrastrukture za oko 162 milijarde dolara u narednih šest godina, smanjujući vojnu potrošnju, navodi se u izvješću Vladimira Putina o njegovu mandatu

Plan potrošnje od 10 trilijuna rublja (162 milijarde dolara) razmatran je već nekoliko mjeseci i očekuje se da će postati dekretom nedugo nakon Putinove inauguracije 7. svibnja, izjavili su agenciji Bloomberg izvori koji su upoznati sa ovim pitanjem, pod uvjetom anonimnosti.

Mjera je usmjerena na postizanje “odlučujućeg napretka” u podizanju životnog standarda ruskog stanovništva, koju je predsjednik obećao na svojem godišnjem obraćanju naciji prošlog mjeseca.

To je također pokušaj poticanja rasta gospodarstva zemlje uslijed sporog oporavka od recesije i zapadnih sankcija, priopćili su izvori.

Sredstva dodijeljena za izgradnju i održavanje cesta, kao i ostale prometne infrastrukture, povećat će za oko trećinu. Također, dio plana je i 20-postotni rast potrošnje na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, dodali su.

To znači da će Rusija uložiti oko 11,3 posto BDP-a u infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje u narednih šest godina, u usporedbi sa oko 9 posto koliko trenutno ulaže.

Povećana potrošnja na tim područjima bit će nadoknađena smanjenjem ostalih izdataka, uključujući i vojsku, kao i mogućim povećanjem poreza, prema izvorima. Novi porez od 4 posto može biti među novim opcijama, kažu, dodajući kako ova mjera još nije odobrena.

Raspodjela novih sredstava može započeti ove godine, no najveća povećanja trebala bi se očekivati nakon 2020. godine, priopćili su izvori.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,