Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Zašto američki ukapljeni zemni plin LNG nikada neće biti zamjena za ruski plin u Europi

Zašto američki ukapljeni zemni plin LNG nikada neće biti zamjena za ruski plin u Europi

lng-plinWashingtonov plan za izbacivanjem ruskog prirodnog plina sa europskog tržišta i zamjena vlastitim ukapljenim prirodnim plinom (LNG) nije ekonomično izvediv, kažu analitičari

“Američki izvoz LNG-a nije uspio postati punopravna alternativa Gazpromovom plinskom cjevovodu u Europi, budući da je ove godine plinski cjevovod oborio još jedan rekord. Oko polovice američkih isporuka LNG-a koje se isporučuju Europi kupuju zemlje koje nemaju dugoročne ugovore za ruski plin” – izjavila je za Maria Belova, voditeljica istraživanja VYGON Consultinga.

Analitičarka napominje da američki plin nije održiva alternativa opskrbe plinovodom Gazproma, koji je zbog konkurentnosti cijena obnovio svoj povijesni rekord u izvozu prema Europi drugu godinu za redom.

Trenutna cijena je prednost ruskog plina u cjevovodu u ugovorima o nabavi. Cijena plina Gazproma još uvijek nije uspjela reagirati na značajno povećanje cijena nafte, koje je započelo sredinom 2017. godine, za razliku od europskih plinskih čvorišta. Do 2016. cijene na EU čvorištima dosljedno su bile ispod cijene ruskog plina vezano za naftu. Kao rezultat brojnih izmjena uvjeta ugovora Gazproma, korelacija cijena je povećana, a razlika cijena je smanjena” – rekla je.

Njemačka je ponovno priopćila kako planira izgraditi 500 milijuna dolara vrijedan LNG terminal na rijeci Elbe kako bi se diversificirala od ruskog i norveškog uvoza plina.

Brunsbuettel će biti prvo LNG postrojenje u Njemačkoj i bit će otvoreno do kraja 2022. godine. Međutim, trošak izgradnje terminala i jeftiniji ruski plin zadržavali su projekt godinama.

Belova je objasnila zašto je američki plin skuplji od ruskog:

“Prosječna cijena Gazpromovog plina na granici Njemačke 2017. godine bila je blizu prosječne europske cijene (ponderirana prosječna cijena dugoročnih ugovora i lokacijskih cijena) na oko 5,65 dolara po MMBtu.”

“Procjena cijene plina Gazproma na granici Njemačke u prvom tromjesečju 2018. godine povećan je na 7,15 dolara po MMBtu. Američki LNG je došao i rasporedio se u Belgiji (Njemačka nema terminala za primanje LNG-a) te je koštao oko 7,9 dolara po MMBtu, i 8,1 dolar po MMBtu u prvom tromjesečju 2018. godine. Stoga je američki LNG skuplji izbor u odnosu na ruski plin” – napisala je.

SAD su u više navrata pokušale zaustaviti produljenje plinovoda “Sjeverni tok” iz Rusije u Njemačku, koji bi udvostručilo postojeći kapacitet plinovoda.

Moskva je optužila Washingtona da pokušava na silu uvesti američki LNG u Europu. Unatoč naporima SAD-a da blokiraju ruski projekt, Gazprom je dobio dopuštenje za izgradnju plinovoda Sjeverni tok.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,