Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » IMA LI NAFTE NA MARSU? Svemirsko rudarstvo i eksploatacija svemira će proizvesti prve svjetske bilijunaše

IMA LI NAFTE NA MARSU? Svemirsko rudarstvo i eksploatacija svemira će proizvesti prve svjetske bilijunaše

svemir-rudarenjeSljedeća industrija vrijedna bilijune dolara bit će u sektoru rudarstva, a prvi bilijunaš će stvoriti svoje bogatstvo rudarstvom u svemiru, tvrdi Goldman Sachs

Predviđanje je izrekao glasoviti astrofizičar Neil deGrasse Tyson, koji kaže: “Prvi bilijunaš će biti osoba koja će iskorištavati prirodne resurse asteroida”.

“Postoji ovaj ogromni svemir bezgranične energije i neograničenih resursa. Gledam ratove koji se vode za pristup resursima. To bi moglo biti stvar prošlosti, kada svemir postane naše dvorište”, rekao je Tyson.

Više od 12.000 asteroida, koji su unutar 45 milijuna kilometara od našeg planeta, već su identificirani od strane NASA-e.

Geolozi vjeruju da su oni dobar izvor željezne rude, nikla i plemenitih metala u mnogo većim koncentracijama od onih na Zemlji.

Goldman Sachs jednim okom prati poboljšanja tehnologije rudarstva i trendove sve nižih troškova proizvodnje svemirskih letjelica.

“Dok je psihološka prepreka prema rudarstvu na asteroidima visoka, stvarne financijske i tehnološke prepreke daleko su manje. Rudarske sonde vjerojatno će izgraditi za desetke milijuna dolara svaka, a tehnološki institut Caltech je predložio da bi svemirski brod za “hvatanje asteroida” mogao koštati 2,6 milijarde dolara” – navodi se u izvješću.

Rudarenje asteroida uglavnom je vođeno interesima privatnog sektora, ali postoji i Luksemburg koji vidi velike mogućnosti i nada se da će postati kozmički rudarski centar. Prije dvije godine, malena europska zemlja, koja je dom nekolicine komunikacijskih satelitskih tvrtki, uspostavila je “Inicijativu za svemirske resurse”.

Planira osigurati 223 milijuna dolara svoga državnog proračuna za financiranje kompanija koje rade na svemirskom rudarstvu.

Vlada Luksemburga blisko surađuje sa dvije vodeće tvrtke u sektoru – Deep Space Industries i Planetary Resources. Obje tvrtke, koje djeluju već nekoliko godina, planiraju profitirati od rudarenja asteroida.

Luksemburg je pridonio neotkrivenim iznosom sredstava za istraživanje i razvoj kompanije Deep Space Industries i dogovorio ugovor sa tvrtkom “Planetary Resources” još 2016. godine za ulaganje 28 milijuna dolara u zamjenu za neobjavljeni kapital u tvrtki.

“Naš cilj je postaviti cjelovit okvir za istraživanje i komercijalnu upotrebu resursa ‘nebeskih tijela’ poput asteroida ili Mjeseca” – izjavio je Etienne Schneider, zamjenik premijera i ministar gospodarstva Luksemburga.

Pitanje je samo, tko će određivati vlasništvo nad svemirom?
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,