Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » KOLONIJALNE PRETENZIJE? Rothschildova marioneta Macron izjavio kako SAD mora srušiti Assada i izgraditi ‘novu globalističku Siriju’

KOLONIJALNE PRETENZIJE? Rothschildova marioneta Macron izjavio kako SAD mora srušiti Assada i izgraditi ‘novu globalističku Siriju’

macron-assadFrancuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je Sjedinjene Države da što prije sruše Assada kako bi izgradili “novu Siriju” koja će više biti usklađena sa globalizmom i establišmentom

Govoreći za Fox News u nedjelju, Macron je kazao kako će Francuska, Sjedinjene Države i njezini saveznici “morati izgraditi novu Siriju nakon rata”, dodajući kako će uloga Sjedinjenih Država biti “vrlo važna” u ovom procesu.

On je dodao da “to neće automatski američke snage” provesti taj zadatak, već “američka diplomacija i vaš predsjednik”.

Iznoseći svoje razloge da strane države ostanu u Siriji, Macron je nabrojao “uobičajene osumnjičenike” – Iran i sirijskog predsjednika Bashar al-Assada.

“Dan kad završimo ovaj rat protiv ISIS-a, ako napustimo zemlju definitivno i potpuno – čak i sa političkog gledišta – ostavit ćemo ju iranskom režimu, Basharu Assadu i tim momcima, a oni će pripremiti novi rat. Oni će izazvati nove teroriste.”

Macron je nedavno bio jedan od najjačih zagovornika produženog američkog boravka u Siriji.

Također je naredio francuskim snagama da se pridruže raketnim napadima u SAD-u na ciljeve u Siriji 14. travnja. Bombardiranje, koje je opisano kao odmazda zbog navodnog kemijskog napada vlade Sirije, nije dobilo odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a i bilo je bez suglasnosti francuskog parlamenta.

Slično kao i u Libiji. Da li je Francuska sudjelovala također u “obnovi” Libije? Vidjeli smo što se dogodilo nakon što je Francuska srušila Gaddafija zajedno sa saveznicima.

Naglasivši kako bi Pariz i saveznici trebali biti uključeni u poslijeratnu “obnovu” Sirije, francuski čelnik je ipak dao određeni doprinos Rusiji i Turskoj, rekavši da će “čak” ove države imati “važnu ulogu”.

Washington i njegovi saveznici, uključujući Francusku, pokrenuli su svoju kampanju protiv Islamske države u Siriji 2014. godine.

Osim zračnih napada, uključivala je i podršku tzv. “Umjerenoj opoziciji” na terenu uz obuku i oružje. Kasnije su Washington i Pariz poslali ograničene kontingente vojnika u Siriju, izazivajući prosvjede u Damasku.

Dok su SAD i njegovi saveznici jednostavno došli bez dozvole u Siriju prije pokretanja svoje kampanje u borbi protiv terorizma, Rusija i Iran djeluju u zemlji na zahtjev predsjednika Assada.

Moskva i Teheran također su optužili Washingtona da ništa ne poduzima kako bi ispunio deklariranu zadaću borbe protiv Islamske države, umjesto toga radeći ruku pod ruku s terorističkim skupinama kako bi porobili sirijsku vladu.

Zanimljivo je da je uspon ISIS-a u Iraku i njegovo daljnje širenje u ratom razorenoj Siriji omogućio kaos koji je uslijedio nakon invazije Iraka 2003. godine.

Dok je Rusija doista pomagala sirijskim snagama u zračnim napadima na teroriste, pokrenula je i humanitarne operacije velikih razmjera, isporučivši hranu i bitne materijale tisućama Sirijaca.

Moskva je u više navrata pozvala svoje Zapadne partnere da se pridruže naporima u borbi protiv terorista, ali američki koalicijski članovi nerado pružaju pomoć regijama koje su oslobodile sirijske vladine snage.

Diplomatski napori Rusije, Turske i Irana u okviru mirovnog procesa u Astani omogućili su stvaranje nekoliko de-eskalacijskih zona u Siriji, što je prošle godine dovelo do prestanka neprijateljstava u velikim dijelovima zemlje.

Krajem ožujka Donald Trump izjavio je kako će SAD uskoro “izići iz Sirije” i dopustiti “da se drugi ljudi brinu za to sada.”

Međutim, glasnogovornik Bijele kuće kasnije je ispravio predsjednika, rekavši kako se Islamska država treba slomiti prije nego se 2000 američkih vojnika vrati kući. Ostali američki dužnosnici, uključujući ministra obrane James Mattis i izaslanicu UN-a Nikki Haley, najavili su još više ciljeva SAD-a u Siriji.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,