Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » STUDIJA: Sušilice za ruke raspuhuju mikroskopske čestice izmeta po cijelom javnom WC-u … ali se to naziva ‘zelenom tehnologijom’

STUDIJA: Sušilice za ruke raspuhuju mikroskopske čestice izmeta po cijelom javnom WC-u … ali se to naziva ‘zelenom tehnologijom’

susilo-rukeSušilice za ruke trebale bi vam pomoći da osušite ruke nakon korištenja javnog WC-a, ali nova studija je pokazala da one čine vaše ruke zapravo prljavijima zbog čestica izmeta koje lete kroz zrak

U rezulatima istraživanja zbog kojih ćete sigurno dvaput razmisliti prije nego što pritisnete tu veliku srebrnu tipku sljedeći put kada budete u javnom WC-u, istraživači sa Sveučilišta u Connecticutu otkrili su da sušilice za ruke s vrućim zrakom zapravo privlače mikroorganizme iz zraka i potom ih puhanjem ponovno vraćaju nazad.

U istraživanju su istraživači stavili ploče ispod sušilica za ruke koje su prikupljale bakterije ispuhane iz uređaja tijekom perioda oko 30 sekundi.

Pronašli su čak 200 pojedinačnih bakterijskih kolonija na pločama, različitih oblika, boja i mirisa.

Ponavljani testovi na desetak javnih WC-a dali su slične rezultate. Njihovi nalazi objavljeni su u Journal of Applied and Environmental Microbiology.

Provjerili su unutar sušilica za ruke kako bi utvrdili ima li mikroorganizama unutar njih, ali nije bilo dovoljno bakterija za izračun iznosa koje su sušilice distribuirale, što je dovelo do zaključka da bakterije dolaze iz zraka u toaletima.

Savršena oluja … čestica fekalija

Svaki put kada pustite vodu u toaletu, a ne spustite poklopac, snaga vode šalje fekalne čestice u zrak čak 4 metra koje ostaju tamo suspendirane poput aerosola.

Kada se koristite sušilicama za ruke, njihova sila zraka uvlači te čestice unutra, gdje se zagrijavaju, a zatim prskaju na vaše ruke, kao i druge vlažne površine na kojima bakterije rastu i razmnožavaju se. Neki od pronađenih štetnih patogena bili su Staphylococcus aureus i Clostridium difficile.

Autori su napisali u zaključcima ovog istraživanja:

“Ovo sugerira još jedno sredstvo prijenosa patogena Clostridium difficile koji se ne može spriječiti bilo kojim sredstvom za pranje ruku ili tradicionalnim metodama dekontaminacije površine. Uloga ovog potencijalnog načina prijenosa C. difficile vrijedna je budućih studija.”

Dok istraživači ističu da HEPA filtri mogu pomoći da se smanji broj tih bakterija, ne mogu ih potpuno ukloniti. Na sveučilištu na kojemu je studija provedena, ručnici se sada nude i u kupaonicama. Glavni autor Peter Setlow izjavio je da bi starije osobe i oni s slabim imunološkim sustavom trebali izbjegavati sve ove sušilice za ruke.

Ove su studije u skladu s prethodnim pokazateljima da sušilice za ruke prenose bakterije iz ljudskih ruku u zrak i mogu zaraziti svježe oprane ruke sa naslagama bakterija.

Šteta što nešto što je zamišljeno kao “zelena tehnologija” koja pomaže okolišu zapravo može biti zarazno opasna. Ako ne želite koristiti papirnate ručnike, kako možete osušiti ruke u javnim zahodima bez dolaska u kontakt sa svim onim extra ljudskim bakterijama u sušilicama za ruke?

Neki sugeriraju da mašete rukama brzo, a potom ih obrišete o odjeću. To nije idealno, ali ima manji rizik od korištenja sušilica za ruke.

Ova studija je dobar podsjetnik da iako rješenje može biti “zeleno”, da nije nužno dobro za vas.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,