Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » Assad vratio nagradu Francusku legiju časti ‘američkom robu’ nakon bombardiranja Sirije

Assad vratio nagradu Francusku legiju časti ‘američkom robu’ nakon bombardiranja Sirije

legija-castiSirijskog predsjednika je najvišim francuskim odlikovanjem 2001. godine nagradio tadašnji predsjednik Jacques Chirac

Predsjednik Bashar al-Assad predao natrag nagradu Legija časti, najprestižnijeg francuskog odlikovanja kojeg je dobio 2001. godine od Jacques Chiraca, kazavši kako neće iskoristiti počasti koje je darovala “zemlja rob” koja je bombardirala Siriju.

“Ministarstvo vanjskih poslova … vratilo je u Francusku republiku … ukras Velikog križa Legije časti dodijeljenog predsjedniku Assadu” – priopćilo je na Twitteru predsjedništvo Sirije, istaknuvši da je medalju vraćena u Pariz kroz rumunjsko veleposlanstvo koje zastupa francuske interese u zemlji.

Odluka o vraćanju najviše medalje časti francuske države učinjena je zbog “sudjelovanja Francuske u trodijelnoj agresiji” protiv Sirije 14. travnja.

Nakon francuskog bombardiranja koje je slijedilo bombardiranje od strane američkih snaga, koja je uključivalo i britansku zračnu potporu, Bashar je smatrao neprihvatljivim da nosi nagradu koju je izdala “zemlja rob i sljedbenik Sjedinjenih Američkih Država” koja podržava teroriste i krši “najosnovnije norme i načela međunarodnog prava” – navodi se na Twitteru, citirajući pritom predsjedničke izvore.

Ranije su francuske novinske kuće izvijestile kako je Pariz pokrenuo postupak povlačenja ordena Legije časti sirijskom predsjedniku.

Prije toga, Francuska je opozvala nagrade koje su dodijeljene američkom biciklističkom prvaku Lance Armstrongu, britanskom dizajneru Johnu Gallianu i Harveyu Weinsteinu, nakon što su se pojavili navodi o seksualnom uznemiravanju holivudskog producenta.

Assad je 2001. godine postao vitez Legije časti, kada se sastao s bivšim francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,