Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » Assad vratio nagradu Francusku legiju ─Źasti ‘ameri─Źkom robu’ nakon bombardiranja Sirije

Assad vratio nagradu Francusku legiju ─Źasti ‘ameri─Źkom robu’ nakon bombardiranja Sirije

legija-castiSirijskog predsjednika je najvišim francuskim odlikovanjem 2001. godine nagradio tadašnji predsjednik Jacques Chirac

Predsjednik Bashar al-Assad predao natrag nagradu Legija ─Źasti, najpresti┼żnijeg francuskog odlikovanja kojeg je dobio 2001. godine od Jacques Chiraca, kazav┼íi kako ne─çe iskoristiti po─Źasti koje je darovala “zemlja rob” koja je bombardirala Siriju.

“Ministarstvo vanjskih poslova … vratilo je u Francusku republiku … ukras Velikog kri┼ża Legije ─Źasti dodijeljenog predsjedniku Assadu” – priop─çilo je na Twitteru predsjedni┼ítvo Sirije, istaknuv┼íi da je medalju vra─çena u Pariz kroz rumunjsko veleposlanstvo koje zastupa francuske interese u zemlji.

Odluka o vra─çanju najvi┼íe medalje ─Źasti francuske dr┼żave u─Źinjena je zbog “sudjelovanja Francuske u trodijelnoj agresiji” protiv Sirije 14. travnja.

Nakon francuskog bombardiranja koje je slijedilo bombardiranje od strane ameri─Źkih snaga, koja je uklju─Źivalo i britansku zra─Źnu potporu, Bashar je smatrao neprihvatljivim da nosi nagradu koju je izdala “zemlja rob i sljedbenik Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava” koja podr┼żava teroriste i kr┼íi “najosnovnije norme i na─Źela me─Ĺunarodnog prava” – navodi se na Twitteru, citiraju─çi pritom predsjedni─Źke izvore.

Ranije su francuske novinske ku─çe izvijestile kako je Pariz pokrenuo postupak povla─Źenja ordena Legije ─Źasti sirijskom predsjedniku.

Prije toga, Francuska je opozvala nagrade koje su dodijeljene ameri─Źkom biciklisti─Źkom prvaku Lance Armstrongu, britanskom dizajneru Johnu Gallianu i Harveyu Weinsteinu, nakon ┼íto su se pojavili navodi o seksualnom uznemiravanju holivudskog producenta.

Assad je 2001. godine postao vitez Legije ─Źasti, kada se sastao s biv┼íim francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,