Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » BOLIVIJA PROGLASILA ‘POTPUNU NEOVISNOST’ OD SVJETSKE BANKE I MMF-A

BOLIVIJA PROGLASILA ‘POTPUNU NEOVISNOST’ OD SVJETSKE BANKE I MMF-A

evo-moralesBolivija je proglasila neovisnost od Svjetske banke i MMF-a, zbog “štetnog utjecaja” na naciju

Predsjednik Bolivije Evo Morales izjavio je kako njegova vlada više neće dozvoliti globalističkim organizacijama za posuđivanja novca da erodiraju suverenitet njegove nacije, prema Telesur TV-u .

“Na današnji dan 1944. godine, završila je konferencija u Bretton Woodsu u SAD-u na kojoj su osnovani MMF i Svjetska banka”, rekao je Morales na Twitteru.

“Te organizacije diktiraju ekonomsku sudbinu Bolivije i svijeta. Danas možemo reći da imamo potpunu neovisnost od njih.”

Morales je izjavio kako je bolivijska prošlost bila toliko ovisna o agencijama da je Međunarodni monetarni fond imao ured u sjedištu vlade i čak je sudjelovao na njihovim sastancima.

Bolivija je sada u procesu pridruživanja Južnom zajedničkom tržištu, Mercosur i Morales su prisustvovali summitu skupine u Argentini prošlog tjedna.

Bolivijanski pokret otpora poznat pod nazivom “The Cochabamba Water War” pokrenut je 2000. godine protiv korporacije Bechtel koja ima sjedište u Sjedinjenim Državama i koja je povezana uz privatizaciju vode i politikom Svjetske banke.

Neki od najvećih otpora naroda u Boliviji u posljednjih 60 godina usmjerili su se na gospodarsku politiku koju su proveli Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.

Većina prosvjeda usmjerena je bila na suprotstavljanje politici privatizacije i mjerama štednje, smanjenju javnih usluga, odredbe o privatizaciji, smanjenju plaća, kao i slabljenju radnih prava.

Od 2006. godine, godinu dana nakon što je Morales došao na vlast, socijalna potrošnja na programe zdravstva, obrazovanje i siromaštvo povećala se za više od 45 posto.

Moralesova administracija je napravila ogromne transformacije u ovoj naciji na Andama.

Brojke govore same za sebe: nacionalizacija ugljikovodika, smanjenje siromaštva sa 60% na manje od 40%, smanjenje stope nepismenosti sa 13% na 3%, utrostručenje BDP-a s prosječnim rastom od 5% godišnje, učetverostručenje minimalne plaće, povećanje pokrivenosti države na svim frontama, te razvoj infrastrukture u komunikaciji, transportu, energiji i industriji.

A iznad svega, stabilnost, neuobičajena riječ u problematičnoj političkoj povijesti Bolivije, je danas s gospodarskim usporavanjem mnogih zemalja regije, postala pravi privilegij.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,