Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » BILL GATES PODRŽAO MILIJARDU DOLARA VRIJEDAN PLAN DA PREKRIJE ZEMLJU SATELITIMA ‘VELIKOG BRATA’

BILL GATES PODRŽAO MILIJARDU DOLARA VRIJEDAN PLAN DA PREKRIJE ZEMLJU SATELITIMA ‘VELIKOG BRATA’

bill-satelitiMicrosoft Bill Gates podupire početak projekta koji će osigurati ‘trenutne i nefiltrirane’ snimke visoke razlučivosti svakog centimetra Zemlje

Projekt pod nazivom “EarthNow”, planira lansirati 500 satelita za pokrivanje Zemljine atmosfere kroz video nadzor u realnom vremenu poput “Velikog brata”.

Kao i Gates, predsjednik Uprave SoftBank Masayoshi Son i zrakoplovni div Airbus također podupiru ovaj projekt.

Cijena projekta mogla bi iznositi 1 milijardu dolara (700 milijuna funti), iako vrijednost ulaganja od strane tvrtki nisu otkrivena.

Projekt bi mogao uključivati “praćenje ilegalnog ribolova, praćenje vremenske prognoze i praćenje prirodnih migracija na globalnoj razini”, makar bi malo tko na Zemlji mogao povjerovati da će se toliko novaca uložiti u nešto tako neprofitabilno.

Osnivač projekta “EarthNow” Russel Hannigan je izjavio: ‘Naš cilj je jednostavan; želimo Vas vizualno povezati sa Zemljom u realnom vremenu.”

“Vjerujemo da će sposobnost da vidimo i razumijemo Zemlju uživo pomaže svima nama da bolje razumijemo i konačno se počnemo brinuti za naš jedini dom.”

Tvrtka je sa sjedištem u Bellevueu u državi Washington osnovana je 2017. godine.

Planira se koristiti vojska orbitirajućih satelita koji će težiti oko 225 kg svaki i koji će svoje kamere “trenirati” na Zemlji 24 sata dnevno.

Slike će se analizirati unutar samog satelita, iako u kojoj mjeri još nije jasno.

Trenutačno nema jasne vremenskog roka, cijene ili tehničke pojedinosti o projektu.

Usluge tvrtke EarthNow početno će biti usmjerena na ‘poduzeća velike vrijednosti i državne klijente’.

Međutim, tvrtka tvrdi da je također očekivala dopustiti civilima pristup videozapisima sa pametnog telefona ili tablet računala.

“Mi smo uzbuđeni zbog mogućnosti davanja prilike svakome da u realnom vremenu vidi naš svijet iz svemira”, rekao je gospodin Hannigan.

“Sa projektom EarthNow, svi ćemo postati virtualni astronauti.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,