Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ┼áOKANTNI REZULTATI ISTRA┼ŻIVANJA: Umjetni zasla─Ĺiva─Źi su povezani sa metaboli─Źkim sindromom i pove─çavaju rizik od dijabetesa do 500 posto

┼áOKANTNI REZULTATI ISTRA┼ŻIVANJA: Umjetni zasla─Ĺiva─Źi su povezani sa metaboli─Źkim sindromom i pove─çavaju rizik od dijabetesa do 500 posto

zasladjivacJeste li ikada primijetili koliko osoba prekomjerne te┼żine piju “light” gazirana pi─çe ili dodaju malo sladila bez kalorija u svoj ─Źaj i kavu?

Korporativna propaganda govori da pretilim ljudima i onima sa prekomjernom te┼żinom koji poku┼íavaju izgubiti te┼żinu – koji poku┼íavaju smr┼íaviti ili koji barem poku┼íavaju ne posti─çi ve─çu te┼żinu – su umjetni zasla─Ĺiva─Źi najzdravija mogu─ça opcija.

Mnogi poslu┼íno i marljivo preska─Źu ┼íe─çer, uvjereni da odabiru najbolji izbor. Na┼żalost, nekoliko je studija potvrdilo da to jednostavno nije to─Źno.

Najnovija takva studija, koju su proveli istra┼żiva─Źi sa Sveu─Źili┼íta George Washington u Washingtonu i prezentirali u o┼żujku na 100. godi┼ínjem sastanku Endokrinog dru┼ítva u Chicagu, dr┼żavi Illinois, prona┼íli su blisku vezu izme─Ĺu potro┼ínje umjetnih zasla─Ĺiva─Źa i metaboli─Źkog sindroma.

Skupina zdravstvenih stanja poznata kao metaboli─Źki sindrom je dijagnosticirana kada osoba pokazuju inzulinsku rezistenciju, povi┼íene razine “lo┼íeg” kolesterola, povi┼íeni krvni tlak i pove─çani rizik od krvnih ugru┼íaka.

Obi─Źno je dijagnosticira kod ljudi koji imaju prekomjernu tjelesnu te┼żinu ili su pretili, a koji imaju veliku koli─Źinu masno─ça oko trbuha. Tako─Ĺer poznat kao dismetaboli─Źki sindrom, sindrom inzulinske rezistencije ili sindrom X, metaboli─Źki sindrom koji uzrokuje pove─çani rizik od kardiovaskularnih bolesti, sr─Źanih udara i mo┼żdanog udara.


Tako─Ĺer pove─çava rizik od razvoja dijabetesa za tri do pet puta (300% do 500% relativnog pove─çanja rizika).

“Na┼íe studije utemeljene na mati─Źnim stanicama pokazuju da niskokalori─Źni zasla─Ĺiva─Źi promoviraju dodatnu nakupljanju masno─ça unutar stanica, u usporedbi sa stanicama koje nisu izlo┼żene tim supstancama, ovisno o dozi – ┼íto zna─Źi da su pove─çane doze sukraloze izazvale pove─çano nakupljanje i akumulaciju masno─ça” – rekao je Sabyasachi Sen, izvanredni profesor medicine na Sveu─Źili┼ítu George Washington u Washingtonu

“To se najvjerojatnije javlja pove─çanjem ulaska glukoze u stanice kroz pove─çanu aktivnost gena koji se nazivaju transporterima glukoze” – izvijestio je Science Daily.

Istra┼żiva─Źki tim izlo┼żio je mati─Źne stanice, stanice koje se mogu promijeniti u kost, hrskavicu ili zrele masne stanie, vrsti umjetnog zasla─Ĺiva─Źa nazvanog sukraloza. One su zatim stavljene u Petrijeve posude 12 dana u okru┼żenju koje bi promicalo pretilost.

Istina je da nema brzog rje┼íenja; nema pre─Źaca; ne postoje pilule, shaekovi ili prehrambeni zasla─Ĺiva─Źi koji ─çe magi─Źno rastopiti masno─çu i u─Źiniti vas zdravima.

Potrebno je vje┼żbati i jesti pravu hranu da bi trajno izgubili te┼żinu na na─Źin koji promi─Źe dugoro─Źno zdravlje. To─Źka.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , ,