Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Umjetni zaslađivači su povezani sa metaboličkim sindromom i povećavaju rizik od dijabetesa do 500 posto

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Umjetni zaslađivači su povezani sa metaboličkim sindromom i povećavaju rizik od dijabetesa do 500 posto

zasladjivacJeste li ikada primijetili koliko osoba prekomjerne težine piju “light” gazirana piće ili dodaju malo sladila bez kalorija u svoj čaj i kavu?

Korporativna propaganda govori da pretilim ljudima i onima sa prekomjernom težinom koji pokušavaju izgubiti težinu – koji pokušavaju smršaviti ili koji barem pokušavaju ne postići veću težinu – su umjetni zaslađivači najzdravija moguća opcija.

Mnogi poslušno i marljivo preskaču šećer, uvjereni da odabiru najbolji izbor. Nažalost, nekoliko je studija potvrdilo da to jednostavno nije točno.

Najnovija takva studija, koju su proveli istraživači sa Sveučilišta George Washington u Washingtonu i prezentirali u ožujku na 100. godišnjem sastanku Endokrinog društva u Chicagu, državi Illinois, pronašli su blisku vezu između potrošnje umjetnih zaslađivača i metaboličkog sindroma.

Skupina zdravstvenih stanja poznata kao metabolički sindrom je dijagnosticirana kada osoba pokazuju inzulinsku rezistenciju, povišene razine “lošeg” kolesterola, povišeni krvni tlak i povećani rizik od krvnih ugrušaka.

Obično je dijagnosticira kod ljudi koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretili, a koji imaju veliku količinu masnoća oko trbuha. Također poznat kao dismetabolički sindrom, sindrom inzulinske rezistencije ili sindrom X, metabolički sindrom koji uzrokuje povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanih udara i moždanog udara.

Također povećava rizik od razvoja dijabetesa za tri do pet puta (300% do 500% relativnog povećanja rizika).

“Naše studije utemeljene na matičnim stanicama pokazuju da niskokalorični zaslađivači promoviraju dodatnu nakupljanju masnoća unutar stanica, u usporedbi sa stanicama koje nisu izložene tim supstancama, ovisno o dozi – što znači da su povećane doze sukraloze izazvale povećano nakupljanje i akumulaciju masnoća” – rekao je Sabyasachi Sen, izvanredni profesor medicine na Sveučilištu George Washington u Washingtonu

“To se najvjerojatnije javlja povećanjem ulaska glukoze u stanice kroz povećanu aktivnost gena koji se nazivaju transporterima glukoze” – izvijestio je Science Daily.

Istraživački tim izložio je matične stanice, stanice koje se mogu promijeniti u kost, hrskavicu ili zrele masne stanie, vrsti umjetnog zaslađivača nazvanog sukraloza. One su zatim stavljene u Petrijeve posude 12 dana u okruženju koje bi promicalo pretilost.

Istina je da nema brzog rješenja; nema prečaca; ne postoje pilule, shaekovi ili prehrambeni zaslađivači koji će magično rastopiti masnoću i učiniti vas zdravima.

Potrebno je vježbati i jesti pravu hranu da bi trajno izgubili težinu na način koji promiče dugoročno zdravlje. Točka.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , ,