Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Profesori koji podu─Źavali studente desetlje─çima ka┼żu kako je obrazovni sustav totalno propao, a visoko obrazovanje je ‘duboko neintelektualno’

Profesori koji podu─Źavali studente desetlje─çima ka┼żu kako je obrazovni sustav totalno propao, a visoko obrazovanje je ‘duboko neintelektualno’

sveuciliste-studentiDva veteranska akademika i profesora nedavno su ponudila svoje stajalište o stanju visokog obrazovanja i školstva danas u Americi, i iskreno, njihove procjene su zastrašujuće

Prema izvje┼í─çu portala The College Fix, akademici ka┼żu da dana┼ínji studenti nemaju vremena za “intelektualnu znati┼żelju”, i oni su “situacijski zbunjeni”.

┼átovi┼íe, seksualni promiskuitet u─Źenika, koji izgleda kao da je na rekordnim razinama, jest o jedini aspektu njihovog ┼żivota na sveu─Źili┼ítu kojeg oni odbijaju regulirati.

“Dvojica profesora koji su dijagnosticirali razli─Źite lo┼íe strane u modernom visokom obrazovanju imaju vrlo malo optimizma za mlade ljude koji dolaze na sveu─Źili┼íte u doglednoj budu─çnosti, sude─çi po njihovim prezentacijama na konferencijama.”

“Studenti danas nemaju strasti i “nisu obu─Źeni da posvete pozornost prema onome ┼íto ih zanima” – rekao je profesor William Deresiewicz iz Yalea u Engleskoj na skupu o “krizi” u ameri─Źkom visokom obrazovanju u Veritas centru za javnu etiku.

Sve u svemu, rekao je Deresiewicz, visoko obrazovanje se preto─Źilo u ne┼íto “duboko neinteligentno”, dok se studentski ┼żivot fokusirao na “akumuliranje zlatnih zvijezda”.

Deresiewicz, autor knjige “Izvrsna ovca”, koja ispituje i analizira svoje stajali┼íte o tome kako elitno obrazovanje propada me─Ĺu studentima, rekao je publici skupa da ve─çina u─Źenika danas izjedna─Źuje intelektualnost uz dobre ocjene. Rekao je da se ve─çina usredoto─Źuje uglavnom na u─Źenje strukturiranih dijelova njihovih predmeta, i da “nemaju vremena za intelektualnu znati┼żelju”.


I u─Źenici “ne mogu misliti sami za sebe jer nemaju vremena”, dodao je.

Citirao je vrijeme kada mu je jedna u─Źenica rekla: “Mrzim sve moje aktivnosti, mrzim sva svoja predavanja, mrzim srednju ┼íkolu i o─Źekujem da mrzim posao”, dodav┼íi kako je studentica to prihvatila jako te┼íko kao novu stvarnost.

─îesto, rekao je Deresiewicz, ti u─Źenici ciljaju vi┼íe pla─çene profesije poput financija, medicine i prava jer su unosnije, ili vjeruju u njih – a ne zato ┼íto zaista ┼żele raditi te poslove.

“Mo┼żda i mo┼żete i─çi na Wall Street i zaraditi mnogo novca ako nemate ni┼íta bolje”, ┼íali se.

I dok postoji “veliki broj u─Źenika koji su mentalno pametni”, oni su ipak “situacijski zbunjeni studenti”. Previ┼íe ih se upisuje studije koji imaju ve─çi profit jer to vide kao logi─Źan sljede─çi korak.

Nema ni┼íta lo┼íe u neprofitnom radu i volontiranju, ali je rekao da mnogi studenti to ─Źesto koriste kao po┼ítapalicu jer nemaju pravu zamisao o tome kako ─çe ┼żivjeti svoje ┼żivote i ┼íto ─çe u─Źiniti.

Deresiewicz je istaknuo da su seksualna ponašanja studenata tako degradirana kao i njihovi intelektualni napori.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,