Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Profesori koji podučavali studente desetljećima kažu kako je obrazovni sustav totalno propao, a visoko obrazovanje je ‘duboko neintelektualno’

Profesori koji podučavali studente desetljećima kažu kako je obrazovni sustav totalno propao, a visoko obrazovanje je ‘duboko neintelektualno’

sveuciliste-studentiDva veteranska akademika i profesora nedavno su ponudila svoje stajalište o stanju visokog obrazovanja i školstva danas u Americi, i iskreno, njihove procjene su zastrašujuće

Prema izvješću portala The College Fix, akademici kažu da današnji studenti nemaju vremena za “intelektualnu znatiželju”, i oni su “situacijski zbunjeni”.

Štoviše, seksualni promiskuitet učenika, koji izgleda kao da je na rekordnim razinama, jest o jedini aspektu njihovog života na sveučilištu kojeg oni odbijaju regulirati.

“Dvojica profesora koji su dijagnosticirali različite loše strane u modernom visokom obrazovanju imaju vrlo malo optimizma za mlade ljude koji dolaze na sveučilište u doglednoj budućnosti, sudeći po njihovim prezentacijama na konferencijama.”

“Studenti danas nemaju strasti i “nisu obučeni da posvete pozornost prema onome što ih zanima” – rekao je profesor William Deresiewicz iz Yalea u Engleskoj na skupu o “krizi” u američkom visokom obrazovanju u Veritas centru za javnu etiku.

Sve u svemu, rekao je Deresiewicz, visoko obrazovanje se pretočilo u nešto “duboko neinteligentno”, dok se studentski život fokusirao na “akumuliranje zlatnih zvijezda”.

Deresiewicz, autor knjige “Izvrsna ovca”, koja ispituje i analizira svoje stajalište o tome kako elitno obrazovanje propada među studentima, rekao je publici skupa da većina učenika danas izjednačuje intelektualnost uz dobre ocjene. Rekao je da se većina usredotočuje uglavnom na učenje strukturiranih dijelova njihovih predmeta, i da “nemaju vremena za intelektualnu znatiželju”.

I učenici “ne mogu misliti sami za sebe jer nemaju vremena”, dodao je.

Citirao je vrijeme kada mu je jedna učenica rekla: “Mrzim sve moje aktivnosti, mrzim sva svoja predavanja, mrzim srednju školu i očekujem da mrzim posao”, dodavši kako je studentica to prihvatila jako teško kao novu stvarnost.

Često, rekao je Deresiewicz, ti učenici ciljaju više plaćene profesije poput financija, medicine i prava jer su unosnije, ili vjeruju u njih – a ne zato što zaista žele raditi te poslove.

“Možda i možete ići na Wall Street i zaraditi mnogo novca ako nemate ništa bolje”, šali se.

I dok postoji “veliki broj učenika koji su mentalno pametni”, oni su ipak “situacijski zbunjeni studenti”. Previše ih se upisuje studije koji imaju veći profit jer to vide kao logičan sljedeći korak.

Nema ništa loše u neprofitnom radu i volontiranju, ali je rekao da mnogi studenti to često koriste kao poštapalicu jer nemaju pravu zamisao o tome kako će živjeti svoje živote i što će učiniti.

Deresiewicz je istaknuo da su seksualna ponašanja studenata tako degradirana kao i njihovi intelektualni napori.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,