Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ZAPOSLENIK BOMBARDIRANOG SIRIJSKOG KEMIJSKOG POSTROJENJA: ‘Većina krsterećih raketa je pogodila civilni istraživački centar za testiranje igračaka i proizvodnju lijekova’

ZAPOSLENIK BOMBARDIRANOG SIRIJSKOG KEMIJSKOG POSTROJENJA: ‘Većina krsterećih raketa je pogodila civilni istraživački centar za testiranje igračaka i proizvodnju lijekova’

sirija-postrojenjeZapravo je civilni istraživački centar, kako ga je osoblje identificiralo, bio primarni cilj napada Amerike, a nakon bombariranja, zaposlenici koji su bili tamo čitavu noć nisu detektirali nikakvo kemijsko oružje

Inženjer sirijskog industrijskog razvojnog objekta koji je bio bombardiran od strane Američke vojske sjeverno od Damaska, za kojeg je SAD tvrdio da je bio srce programa za kemijsko oružje, kaže da su laboratoriji proizvodili lijekove i testirali sigurnost igračaka.

Arapski dopisnici su za televiziju RT posjetili jedan od glavnih ciljeva raketnog napada na Siriju, znanstvenoistraživački centar i istraživački centar u okrugu Barzeh u sjevernom Damasku.

Trokatnica je bombarirana sa 57 raketa tipa Tomahawk lansiranih sa američkih ratnih brodova i 19 raketa zrak-zemlja, izjavio je Pentagon.

Masivno bombardiranje ostavilo je ovaj istraživački centar u ruševinama, njegovi zidovi i krov su gotovo sravnjeni sa zemljom, a laboratorijska oprema je raspršena u okolo.

Ujutro nakon napada, nekoliko medija, uključujući RT, AFP, CBS News i drugi, dobili dopuštenje za obilazak bivšeg istraživačkog pogona, koji sada izgleda kao velika ruševina.

Said Said, inženjer u objektu, izjavio je za RT Arabic da je činjenica da je takav napad bio izveden samo uz pomoć dokaza da se na mjestu provodio program proizvodnje kemijskog oružja.

“Možete vidjeti da se ništa nije dogodilo. Ovdje sam od 5:00 ujuto. Nema znakova kemijskog oružja” – rekao je. Inženjer je rekao da je radio u postrojenju već desetljećima, u kojem je proizvodio lijekove i kemikalije za kućanstvo.

Govoreći za AFP, Said je rekao da se rad centra uglavnom bavio osmišljavanjem protuotrova za škorpije i zmije, kao i testiranje sigurnosti hrane, lijekova i dječjih igračaka.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) nekoliko je puta posjetila mjesto napada i nikada nije pronašla nikakve tragove zabranjenih kemikalija.

Budući da se Sirija pridružila Konvenciji o kemijskom oružju u okviru sporazuma kojem su posredovale Rusija i Sjedinjene Države u 2013. godini, UN-ova nadzor nad kemikalijama potvrdio je punu usklađenost sa obvezama utklanjanja i uništavanja kemijskog oružja.

U lipnju 2014. OPCW je proglasio Siriju slobodnom od kemijskog oružja.

Said je potvrdio da su inspektori “nekoliko puta posjetili metu napada i napravili temeljitu inspekciju”. Istaknuo je kako OPCW, kao i svi članovi inspekcijskog tima, dobili “veliku pomoć” od zaposlenika objekta tijekom inspekcije.

“Čak smo im pružili i posebno mjesto gdje bi mogli sakupljati i stavljati testne uzorke tijekom inspekcije” – izjavio je za RT.

Inspektori bi ostajali u sobama na gornjem katu i koristili laboratorijsku opremu, a osoblje je “surađivalo s njima u potpunosti”.

Zapravo je civilni istraživački centar, kako ga je osoblje identificiralo, bio primarni cilj napada Amerike.

“Dok smo radili na civilnim farmaceutskim i kemijskim istraživanjima, nismo očekivali da ćemo biti napadnuti” – rekao je Said AFP-u. Navodi da je istraživački centar u Barzehu bio sastavni dio sirijskog kemijskog programa su bili “potpuno netočni” – istaknuo je, govoreći za CBS News.

Pentagon je rekao da je pogodio tri cilja u Siriji, dvije vojne baze i pogon Barzeh, navodeći da su sva tri temelji proizvodnje kemijskog oružja u Siriji.

Najavljujući bombardiranje, američki general Kenneth McKenzie je izjavio da američka vojska “vjeruje da smo, posebice napadajući istraživački centar Barzeh, napali srce sirijskog programa za razvoj oružja”.

Međutim, najnovija izvješća izvjestitelja UN-a za kemijsko oružje, od kojih su neka podnesena samo prije mjesec dana, sugeriraju drugačije.

Naknadna inspekcija, provedena u studenom, nije pronašla nikakve inkriminirajuće dokaze.

Izvještaj Ujedinjenih naroda iz ožujka 2018. ponavlja: „Kao što je navedeno u prethodnim izvješćima, sve kemikalije koje su uklonjene sa teritorija Sirijske Arapske Republike 2014. godine, sada su uništene.”
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,