Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ZAPOSLENIK BOMBARDIRANOG SIRIJSKOG KEMIJSKOG POSTROJENJA: ‘Ve─çina krstere─çih raketa je pogodila civilni istra┼żiva─Źki centar za testiranje igra─Źaka i proizvodnju lijekova’

ZAPOSLENIK BOMBARDIRANOG SIRIJSKOG KEMIJSKOG POSTROJENJA: ‘Ve─çina krstere─çih raketa je pogodila civilni istra┼żiva─Źki centar za testiranje igra─Źaka i proizvodnju lijekova’

sirija-postrojenjeZapravo je civilni istra┼żiva─Źki centar, kako ga je osoblje identificiralo, bio primarni cilj napada Amerike, a nakon bombariranja, zaposlenici koji su bili tamo ─Źitavu no─ç nisu detektirali nikakvo kemijsko oru┼żje

In┼żenjer sirijskog industrijskog razvojnog objekta koji je bio bombardiran od strane Ameri─Źke vojske sjeverno od Damaska, za kojeg je SAD tvrdio da je bio srce programa za kemijsko oru┼żje, ka┼że da su laboratoriji proizvodili lijekove i testirali sigurnost igra─Źaka.

Arapski dopisnici su za televiziju RT posjetili jedan od glavnih ciljeva raketnog napada na Siriju, znanstvenoistra┼żiva─Źki centar i istra┼żiva─Źki centar u okrugu Barzeh u sjevernom Damasku.

Trokatnica je bombarirana sa 57 raketa tipa Tomahawk lansiranih sa ameri─Źkih ratnih brodova i 19 raketa zrak-zemlja, izjavio je Pentagon.

Masivno bombardiranje ostavilo je ovaj istra┼żiva─Źki centar u ru┼íevinama, njegovi zidovi i krov su gotovo sravnjeni sa zemljom, a laboratorijska oprema je raspr┼íena u okolo.

Ujutro nakon napada, nekoliko medija, uklju─Źuju─çi RT, AFP, CBS News i drugi, dobili dopu┼ítenje za obilazak biv┼íeg istra┼żiva─Źkog pogona, koji sada izgleda kao velika ru┼íevina.

Said Said, in┼żenjer u objektu, izjavio je za RT Arabic da je ─Źinjenica da je takav napad bio izveden samo uz pomo─ç dokaza da se na mjestu provodio program proizvodnje kemijskog oru┼żja.

“Mo┼żete vidjeti da se ni┼íta nije dogodilo. Ovdje sam od 5:00 ujuto. Nema znakova kemijskog oru┼żja” – rekao je. In┼żenjer je rekao da je radio u postrojenju ve─ç desetlje─çima, u kojem je proizvodio lijekove i kemikalije za ku─çanstvo.

Govore─çi za AFP, Said je rekao da se rad centra uglavnom bavio osmi┼íljavanjem protuotrova za ┼íkorpije i zmije, kao i testiranje sigurnosti hrane, lijekova i dje─Źjih igra─Źaka.

Organizacija za zabranu kemijskog oru┼żja (OPCW) nekoliko je puta posjetila mjesto napada i nikada nije prona┼íla nikakve tragove zabranjenih kemikalija.

Budu─çi da se Sirija pridru┼żila Konvenciji o kemijskom oru┼żju u okviru sporazuma kojem su posredovale Rusija i Sjedinjene Dr┼żave u 2013. godini, UN-ova nadzor nad kemikalijama potvrdio je punu uskla─Ĺenost sa obvezama utklanjanja i uni┼ítavanja kemijskog oru┼żja.


U lipnju 2014. OPCW je proglasio Siriju slobodnom od kemijskog oru┼żja.

Said je potvrdio da su inspektori “nekoliko puta posjetili metu napada i napravili temeljitu inspekciju”. Istaknuo je kako OPCW, kao i svi ─Źlanovi inspekcijskog tima, dobili “veliku pomo─ç” od zaposlenika objekta tijekom inspekcije.

“─îak smo im pru┼żili i posebno mjesto gdje bi mogli sakupljati i stavljati testne uzorke tijekom inspekcije” – izjavio je za RT.

Inspektori bi ostajali u sobama na gornjem katu i koristili laboratorijsku opremu, a osoblje je “sura─Ĺivalo s njima u potpunosti”.

Zapravo je civilni istra┼żiva─Źki centar, kako ga je osoblje identificiralo, bio primarni cilj napada Amerike.

“Dok smo radili na civilnim farmaceutskim i kemijskim istra┼żivanjima, nismo o─Źekivali da ─çemo biti napadnuti” – rekao je Said AFP-u. Navodi da je istra┼żiva─Źki centar u Barzehu bio sastavni dio sirijskog kemijskog programa su bili “potpuno neto─Źni” – istaknuo je, govore─çi za CBS News.

Pentagon je rekao da je pogodio tri cilja u Siriji, dvije vojne baze i pogon Barzeh, navode─çi da su sva tri temelji proizvodnje kemijskog oru┼żja u Siriji.

Najavljuju─çi bombardiranje, ameri─Źki general Kenneth McKenzie je izjavio da ameri─Źka vojska “vjeruje da smo, posebice napadaju─çi istra┼żiva─Źki centar Barzeh, napali srce sirijskog programa za razvoj oru┼żja”.

Me─Ĺutim, najnovija izvje┼í─ça izvjestitelja UN-a za kemijsko oru┼żje, od kojih su neka podnesena samo prije mjesec dana, sugeriraju druga─Źije.

Naknadna inspekcija, provedena u studenom, nije pronašla nikakve inkriminirajuće dokaze.

Izvje┼ítaj Ujedinjenih naroda iz o┼żujka 2018. ponavlja: ÔÇ×Kao ┼íto je navedeno u prethodnim izvje┼í─çima, sve kemikalije koje su uklonjene sa teritorija Sirijske Arapske Republike 2014. godine, sada su uni┼ítene.ÔÇŁ
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,